Omladdning

Då laddar vi om inför nästa helgs tävling och tränar för att bli ännu lite bättre.Det är något visst med att skriva på papper..

Lydnadsdebut

Nu är det gjort! Jag och Lycke har tävlat i lydnadsklass 1 på Märsta-Sigtuna Brukshundklubb idag. Lycke var taggad så fort hon fick hoppa ut ur bilen och fick gå runt och kolla av hundarna och stället för att lugna ner sig inför platsliggningen. Platsliggningen flöt på som en platsliggning ska göra och sedan fick hon ligga uppbunden vid ett träd. När hunden innan henne gick in på planen värmde vi upp med hjortskav som belöning och därefter var det vår tur och det gick så här:

Platsliggning, betyg 10
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: Ah helt felfritt från början till slut och ingen av de andra hundarna strulade heller. Lycke låg till en början med hakan i backen, det såg snyggt men det har vi ju inte tränat på

Tandvisning, betyg 7
Domarens kommentarer: Sitter inte still
Mina kommentarer: Lycke ville framförallt hoppa och hälsa med backade först lite när domaren sträckte sig mot nosen. Domaren bad mig sätta om henne och sen satt hon både still och snällt, även om det inte står i reglerna att hunden måste sitta..

Linförighet, betyg 8
Domarens kommentarer: Sitter ej, släpper, snett sättande, fin kontakt
Mina kommentarer: Första halten satte hon sig inte, hon tappade fokus när en hund skällde och någon halt blev sned men annars gick hon med perfekt position och attityd, som hon brukar :)

Läggande, betyg 7,5
Domarens kommentarer: Framföring, långsamt ner
Mina kommentarer: Hon sitter kvar i början och tittar mot publiken när jag börjar gå och på filmen såg jag att hon la sig långsamt. Annars gick hon med fin attityd och satte sig upp snärtigt.

Inkallande, betyg 9
Domarens kommentarer: Avslut
Mina kommentarer: Perfekt i mina ögon, hon tacklades inte som hon ibland gör i ingången. Vet inte vad domaren syftade på.

Ställande, betyg 8,5
Domarens kommentarer: Hoppar vid ställande
Mina kommentarer: Precis som jag vill ha det. Hon gjorde ett skitsnyggt hopp-stå och jag får väl leva med att inte alla domare kommer att gilla den tekniken, missar vi mycket poäng på det så får jag väl minska ner hoppet men som det är nu tycker jag att det är jättebra.

Apportering, betyg 8
Domarens kommentarer: Tveksamt gripande, sitter ej still
Mina kommentarer: Vi är inte klar med träningen och jag siktade på att hon i alla fall skulle gripa men hon tog den i munnen och sen satt hon fint i ca fyra sekunder innan hon började resa sig. Dagens rena tur.

Hopp över hinder, betyg 0
Domarens kommentarer: Hoppar ej
Mina kommentarer: Självklaraste momentet börjar med att hon nosar i backen och inte vill sätta sig. När jag väl lämnat henne och säger "hopp" så går hon runt hindret och gör inget avslut. Surt. Snälla tävlingsledaren lät mig göra om momentet utom tävlan och då hoppade hon så jag kunde i alla fall belöna efteråt.

Helhetsintryck, betyg 8,5
Domarens kommentarer: Upp med blicken i ff, fint samarbete
Mina kommentarer: Lite småmissar och lite tappad koncentration ibland men annars utmärkt attityd hos Lycke!

"Det gick jättebra, men.." Det känns som att jag alltid får säga så efter tävlingar o.dyl. men jag är verkligen jättenöjd med Lycke. Hon kämpade och gjorde det mesta lika bra som på träning men det räckte ändå inte riktigt till resultatsmässigt. Framförallt på gund av nollan på hoppet men även de andra småmissarna och att domaren var något snål. Vi åkte dit för att få ett förstapris så den delen är jag besviken på men det är också det enda. Det viktigaste är ändå att jag och Lycke hade en bra känsla och ett fint samarbete på planen. Lycke är en stjärna!

Inget av klass 1-ekipagen fick ett 1:a pris idag. Jag och Lycke fick en andraplacering med 153 poäng och 2:a pris. Nu taggar vi om inför nästa helg!

Planen låg inte så bra till för publiken så filmen blev inte särskilt bra, men jag lägger upp den ändå om någon skulle vilja se. Tack så mycket Minna för sällskapet och kamerahanteringen!


Plötsligt händer det

Tävling om tre dagar, var på onsdagsträningen för att gå igenom lite av momenten.

Ställandet står på tur. Lycke ställs och jag fortsätter framåt, rätt vad det är kommer hon farandes förbi mig bakom min rygg och tar lydnadshindret som är inställt på högsta höjden. Jag kan inte annat än att titta förvånat på henne och då vänder hon på en femöring och häver sig över hindret igen åt andra hållet. Vad gör man i sådana lägen?

Det kan gå hur som helst på lördag. Tur att hon är så fruktansvärt söt och att hon tycker att lydnaden är så inspirerande:)

Klubbmästerskap

Helgen har knappt innehållit en lugn stund, framförallt på grund av hundaktiviteter. I lördags åkte jag och Lycke till Märsta-Sigtuna Brukshundklubb för att känna av stället inför lydnadstävlingen den här veckans lördag. Förutom lite krångel med ställandet gick det utmärkt, särskilt med tanke på att jag missat att de skulle ha mentalbeskrivning där samtidigt med tillhörande skottlossning. Vilken miss, tur att det gick bra ändå. Under eftermiddagen tränade vi agility med Frida, Yes, Luna; mini-banor med hopphinder och tunnlar tränade Lycke och Luna på inför söndagens agility-KM.

På söndagen deltog vi alltså i Uppsala Brukshundklubbs klubbmästerskap i agility där de haft den goda idéen att arrangera ett lilla-KM (blåbärsklass om man så vill) med bara hopphinder och tunnlar. Det var jättekul att se så många duktiga agilityekipage från klubben. Under lördagens agilityträning hade Lycke haft problem med tunnlarna, under uppvärmningen stack Lycke iväg till sin barndomsgranne och när jag satte henne inför starten drog hon av en stor gäspning. Trots alla dåliga tecken innan så gick det jättebra när jag väl hade startat henne. Hon sprang på bra, följde mig och tog alla hinder. Alla förutom ett hopphinder som stod lite lurigt efter en tunnelöppning. Det sprang hon förbi och eftersom hon hade fart och var på väg mot nästa hinder lät jag henne köra på. Vi blev alltså diskade men jag är otroligt nöjd med loppet och min lilla stjärna! Utifrån den nivån vi är på idag så kan jag inte säga en enda sak som kunde ha gått bättre. Och så roligt det var!

Skönt att få smygstarta med en liten tävling inför lydnadstävlingarna som vi är anmälda till de närmsta veckorna, även om det var i "fel" gren. Jag tror att den bara har gett goda effekter på Lyckes tävlings-attityd och mina tävlingsnerver!Bild på flygande Lycke tagen av frozentime.se
(fräckt av mig att lägga ut den eller gratisreklam för dem?)


Tasstrubbel

Lyckes tassar krånglar och nu har hon en furunkel på ena framtassen som gör ont. Igår fick vi ställa in en träningstävling och nu blir det en lugn helg med rastning på gräsmatta och behandling med schampo.
Hoppas att vilan ger goda effekter:)

Shopping och agility

Dagen började med ett besök på Granngården vilket resulterade i inköp av klippmaskin (nu ska jag väl slippa klippa Lycke i örat igen), bajspåsar, vintertäcke för kalla dagar i hundgården och en leksaksgroda.

Grodan fick följa med när vi träffade Frida och Frida för att träna agility. Det blev ett riktigt härligt pass med träning på raksträckor, svängar, platt tunnel och slalom. Lycke var allt annat än trött, snarare ur kontroll vilket var roligt, särskilt eftersom hon ändå gick att kontrollera. Grodan (tennisboll med armar, ben och huvud med pip) gick hem och uppfyllde sitt syfte; det vill säga att jag kunde använda den som kastad belöning. Den var till och med så populär att hon inte ville ge tillbaka den. Så går det med leksaker som inte är roliga att kampa med och som är roligare än godis. Men jag behöver en sån leksak också och får använda den när det passar. Om man smyger fram och kastar en godis framför Lycke så hinner man i alla fall sno tillbaka den.

Slalomträningen kändes fantastisk! Pinnarna börjar närma sig en rak linje och när hon väl hade fattat så sprang hon med bra tryck under tassarna och tog det ur lite vinklar.

Det har blivit så mycket hund under helgen så att jag måste stanna hemma från skolan imorn för att hinna plugga!

Utvärdering

Efter gårdagens träning har jag fått lite mer information om vad vi ytterligare behöver träna på. Vad gäller själva utförandena i momenten så är det egentligen mest avstånd och störningar i platsliggning, apporteringen och djupare ingångar som jag vill lägga ner tid på att lära in/ förbättra.

Utifrån gårdagen är det främst tre saker som jag har upptäckt att vi måste jobba på:
- Undersöka om Lycke är beroende av min armsignal under ställandet som jag inte visste att jag gjorde. Om så är fallet så måste den jobbas bort och hur som helst så måste jag lära mig av med den.
- Belöna upp starter i fotgåendet
- Mer lek och fartiga belöningar

Det jag tycker är allra viktigast att vi får till innan tävling (vi är anmälda till den 29:e) är bättre attityd och uthållighet. I senaste numret av Canis tycker jag att Morten Egtvedt skriver lite intressanta saker om just uthållighet. Han påstår att uthålligheten bestäms av 5 saker; genetik (true, men inget jag kan göra något åt), förstärkningskvalitet (ska experimentera veckan), flyt, tolerera störningar och uthållighetsträning.

Flyt tycker jag att Lycke verkar ha i de flesta momeneten, det vill säga att hon börjar kunna dem så bra att det går nästan av automatik och då går det åt mindre energi till att utföra dem. Att tolerera störningar tränar vi ofta på och fast det är fullt av andra hundar som tränar på planen samtidigt så brukar det gå bra, det som är svårast är plötsliga störningar och nya miljöer. Jag funderar på att lägga ner lite tid på att belöna när hon motstår arrangerade störningar under fria följet och så ska vi se till att träna på nya platser. Uthållighetsträning ska vi träna på men inte på bekostnad av en hög förväntan. Uthållighet vill jag främst ha i fotgåendet och att hon ibland kan utföra 2-3 moment innan belöningen kommer. Mitt mål är att hon ska tänka att när det tar tid för belöningen att komma så blir debn desto bättre.

Den här veckan kommer vi fortfarande träna ganska mycket men efter det har jag tänkt trappa ner på träningsmängden och träna mer tävlingsmässigt, med mycket hög kvalitet på belöningarna. Dessutom är jag rädd att hon kommer påverkas av skendräktighet och då behöver jag allt engagemang jag kan få från henne. Jag hoppas att Lycke blir mer taggad av lite mer återhållsam träningsmängd. Men som det är nu har vi för mycket att träna på för att kunna minska.

Har gör ni med träningen när det börjar närma sig tävlingsdatum?

Tävlingsmässig lydnadsträning

Vi blev inte så många men det var väldigt trevligt på dagens lilla träningstävling. Det var första gången jag och Lycke gick igenom alla ettans moment i följd (förutom apportering) med kommendering och med tanke på det så är jag väldigt nöjd med dagens prestation. Lycke verkade något påverkad av situationen och blev seg i starterna, tappade fokus några gånger men annars gjorde hon precis som hon ska. För att klara ett helt program på tävling utan belöningar så behöver hon nog vara i lite högre aktivitetsnivå men det ska vi ju träna på. Vi körde två platsliggningar och jag börjar känna mig riktigt trygg med att lämna henne. Än har vi aldrig gjort en hel platsliggning med både fullt avstånd och full tid men vi närmar oss. Däremot lägger hon sig alltid ner innan kommando fast jag har tränat som tusan.

Linn var snäll och filmade och här får ni se resultatet. Nyttigt att se sig själv på film, vad tusan gör jag med vänsterarmen under ställande till exempel? Dubbelkommando helt utan funktion, ut och träna bort!

LinförighetLäggandeInkallningStällandeHopp över hinder


Uppvärmning

Imorgon ska vi ha en tävlingsmässig lydnadsträning, vilket innebär att jag och Lycke får bli kommenderade igenom klass 1 med lite publik och andra hundar som störning. Lycke är ju inte helt van vid den situationen (inte jag heller för den delen) så tanken är att hon ska lära sig att den situationen innebär gott godis, man kanske inte får godis så ofta, men när det blir belöning är det gott och mycket. Vi ska köra alla moment förutom apportering och platsliggningen blir på ca halva avståndet.

Mina uppgifter imorgon blir:
- Berömma efter varje moment och därefter belöning
- 2-3 belöningar för momentet linförighet
- Vara lugn, glad och tydlig
- Springa av planen och ge en stor belöning efter momentet hopp

Och säkert lite fler saker..

Nu på kvällspromenaden gick vi till en helt ny gräsmatta, det var visserligen minimalt med störningar, men hon hade full fokus ändå från ingången till "planen" och tills träningen var över. Linförighet, läggande, ställande och platsliggning blev det och allt kändes bra.


Dags att lära sig höger och vänster

Idag var det tisdagsträning med UHU och jag och Lycke tränade lydnad. Lycke var taggad hela träningen igenom, vilket också var det största problemet eftersom det blev en del slarv. Men det är ändå efter såna här träningar som jag är som nöjdast, attityden får gå först.

Platsliggning med fokus på avstånd tränade vi först själva och Lycke fick ligga i 5-30 sekunder med mig på 15-25 meters avstånd. Det gick bra förutom lite väl mycket tassrörelser.

Platsliggning med fokus på tid tränade vi på i grupp och hon fick ligga i över två minuter med mig på ca tre meters avstånd. Det var samma visa där, alldeles för mycket gungande och tassrörelser men hon låg kvar på samma ställe hela tiden i alla fall. Om det fortsätter så är det ett problem men jag avvaktar med att ta ut något och hoppas att det var ett undantagsfall. Att vänta på ligg-kommano var också svårt vilket är en återkommande trend, mer träning.

Apporteringen gick lysande och här var hennes attityd till vår fördel. Glada gripanden, intog glatt utgångsställning och kunde hålla kvar fast jag visade handen med godis. Mer fart i apporteringsträningen!

Att skilja på ställande och läggande tränade vi först separat på och försökte sen göra momenten tävlingsmässigt. När vi tränade separat kunde hon luras en gång men när vi skulle göra ställandet tävlingsmässigt så blev det fel två gånger på rad. Hon behöver helt klart mer träning på det men jag tror att vi är på väg åt rätt håll.

Torrkommendering av fotgående, det vill säga utan Lycke fick jag också hjälp med. Jag har ju som tidigare nämnt svårt för att snabbt skilja mellan höger och vänster och att sätta fötterna som jag brukar. Det gick lättare utan hund så det var nog klokt att dela upp det. Jag testade sedan även med Lycke och hon var inte riktigt med i svängarna men jag var nog för fokuserad på höger/vänster för att stödja henne ordentligt. Min körskolelärare tyckte redan för några år sedan att det var dags att jag lärde mig höger och vänster, men det krävdes lite tävlingslydnad innan jag ville ta tag i det..

Nostarget som en grund till tandvisningen fick jag också hjälp med av Erik. Hand som hand tyckte Lycke och fattade riktigt snabbt att andra händer rockså fungerar som target. Detta kommer vi att köra vidare på men jag måste nog lägga ner liite träning i att sitta still också.

Härlig träning idag, imorn ska vi också träna lydnad och då blir det nog lite mer fokus på moment och uthållighet. Och så platsliggnng då :)

Slalomet

Vi har tränat agility igår och idag. Igår själva och idag på kurs.

Igår tränade vi slalom, kontaktfält, startövning och ljud från gungan. Det var lite svårt att få ordentlig fart på Lycke, jag upplever det som att hon föredrar lite publik om hon ska anstränga sig.

Slalomet har vi inte tränat på så mycket som jag hade velat senaste tiden. Det hade varit roligt att få ihop fyra pinnar på rad innan det blir snö och tjäle, för då kommer vi ändå kunna träna på pinnar som inte behöver stickas ner i backen. Gräsmattorna utanför huset har Lycke blivit kinkig över att springa på vilket jag tror beror på äckliga, taggiga växter som växer där men det är ju svårt att veta vad som rör sig i huvudet på henne.

När vi tränade slalom igår filmade jag lite. Första omgången fick hon godis ur handen.Sedan ställdes pinnarna så att de var vinklade lite mer efter en linje och då blev det lite klurigare. Belöning ur hand byttes till kastad snusdosa som hon får godis ur. Hon har fått mycket bättre förståelse för att det är båda portarna som ska tas och förhoppningsvis kommer farten öka ju säkrare hon blir (och så går det ju snabbare när hon är på bättre humör). Ljudet är inte riktigt synkat med bilden så jag har bättre tajming i verkligheten, men vad gäller tre-åringsrösten så får jag nog acceptera att det är så jag låter när jag tränar hund.
 


På kursen tränade vi gungan-grunder och lite handling/starter. Nästa gång är det avslutning på fortsättningskursen. Kurserna går för fort! Jag ska i alla fall försöka hinna träna lite mer hinder och handling innan nästa tillfälle.

RSS 2.0