LP får vänta

Lycke har kennelhosta och har nu hostat i fyra veckor. Hon mår bra och veterinären vill inte ha in henne, MEN vi får inte göra något roligt. Hon får inte sitta i hundgården, hon får inte gå på kurs, inte träna med kompisar, inte följa med på instruktörsutbildning och inte tävla. Vi är anmälda till en tävling 12:e februari och jag hade hoppats på LP1 då men nu blir det inte av. Kennelklubbens regler säger att en hund som har haft (eller misstänks ha haft) kennelhosta inom senaste månaden får inte delta på prov och tävling.

När man ska skaffa hund talar många om hur låst och begränsad man blir av att ha hund men jag har inte känt mig så här begränsad på väldigt länge!

Vaccinera era hundar (de kan bli sjuka ändå men sjukan sprids inte lika snabbt ju fler hundar som är vaccinerade) och håll dem hemma när de hostar.

Januarisol

Trots sen kväll igår då Corvets examen skulle firas så tog Lycke och jag bussen till brukshundklubben under förmiddagen för ett litet agilitypass. På en och en halv timme fick vi till några minuters effektiv träning av bakombyten. Som uppvärmning tränade vi bland annat innercirklar, vilket ledde till upptäckten att högersidan behöver jobbas på. Lycke var fokuserad, leksugen och hade full fart under tassarna. Det var svårt att få till perfekta bakombyten under övningen, främst för min del. Lycke gjorde ett jättebra jobb med bra hindersökande så det hängde bara på mig att visa rätt och tajma bytet, så de gånger det blev helt rätt kändes det jättebra!

Övrig tid gick åt till att bära in och ut hinder och att promenera i finvädret, vi hann precis på bussen tillbaka innan det började snöa:)

Om man fick välja

Under terminen är det dags för mig och mina veterinärkursare att skriva vårt kandidatarbete. Jag hade turen att få mitt förstahandsval av huvudämne; Psykisk ohälsa hos våra husdjur- vad händer fysiologiskt och beteendemässigt?

Och jag är smått lycklig över det! Jag har lite lösa idéer om vad jag vill skriva om men ingen idé känns helt klockren så det vore jätteroligt om någon hade lite inspiration åt mig. Det ska vara en litteraturstudie och jag tänker mig såklart att det ska ha någon inriktining mot hundar/hundhållning/hundträning. Psykisk ohälsa kan ju vara många saker men till exempel olika former av stress, rädsla och aggression och jag tror inte att det skulle vara något problem att välja ett ämne som berör psykisk hälsa.

Vad tror du skulle vara roligt att fördjupa sig i? 

 


Bra bok

Det är så roligt att bli positivt överraskad!

Under instruktörsutbildningen fick vi boken "Bra relation" som Kenth Svartberg skrivit och då fick vi även i läxa att läsa den. Han skriver om hur man får en bra relation med sin hund genom att hitta balans mellan trygghet, samarbete och bestämmande (TSB-modellen). Den visade sig också ge en hel del tips kring vardagslydnad och beskriver till exempel skvallerträning/tvärt-emot-inlärning bra.

Jag tyckte att den lät tråkig först men ändrade mig snabbt. Självklart väldigt grundläggande men på ett väldigt bra sätt förklarar den varför och hur man bör agera i vardagen med sin hund och i olika situationer. Sådana saker som jag själv tycker kan vara svårt att sätta ord på. Jag skulle lätt rekommendera den till en grupp valp/allmänlydnadskursare (valpköpare) men den känns även användbar för instruktörer eller om man vill reflektera över hur man kan hantera vardag och vardagslydnad.Jag har även lyckats anmäla mig till en gratis föreläsning med Kenth Svartberg här i Uppsala som real-gymnasiet har. Ska bli roligt!

Fjärrskiften sitt-stå

Med bättre underlag och mer träning så..Allt som går att göra med ett skutt ska göras så.

Våra mål 2012

Att uppnå
¤ Sista förstapriset i lydnadsklass 1 (LP1)
¤ Förstapris i lydnadsklass 2
¤ Tävla i agility- samt hoppklass 1
¤ Cert. på utställning

Att sträva mot
¤ Vara på god väg mot start i lydnadsklass 3
¤ Lugna hundmöten i vardagen
¤ Säkra inkallningar från svåra störningar (hundar, lukter)
¤ Samarbete i alla miljöer (kunna leka, äta, träna, vara okopplad)
¤ Hitta perfekta balansen mellan attityd och precision på träning och tävling

God fortsättning från oss till er, hoppas att ni fortsätter att intressera er för våra påhitt även under 2012!

RSS 2.0