Utvärdering 2011

Äntligen dags att utvärdera vårt fina 2011. I början av året skrev jag ner några mål/planer för året.

Flytta in i en tvåa
Check, det gjorde vi i februari om jag inte minns fel. Tyvärr så har jag inte längre samma användning för en tvåa eftersom jag och min dåvarande sambo sen några veckor tillbaka inte längre är ett par.

Fortsätta på veterinärprogrammet
Absolut.

Gå två agilitykurser (förberedande och grundkurs)
Det blev fyra. Grund-, nybörjare-, fortsättning- och tävlingskurs. Samt en start i blåbärsklassen på KM:)

Ställa ut Lycke officiellt några gånger
5 utställningar blev det. Samtliga med Excellent, 3 st som bästa junior- eller unghundstik, 2 st med CK och en med reserv-Cert/3:e bästa tik. Kan inte vara annat än nöjd!

Tävla i lydnadsklass 1
Här var jag för feg och vågade inte sätta upp något resultatsmål men det gick ju bra ändå. Fyra starter i ettan blev det som resulterade i två tävlingar med andrapris, båda med över 150 poäng, och de två senaste tävlingarna med förstapris, båda med över 180 poäng. Någongång i början av året hade jag ett inofficiellt mål att ta LP vilket vi inte gjorde men samtidigt har jag haft många stunder då jag trott att vi aldrig skulle kunna tävla. Även med lydnadstävlandet är jag otroligt nöjd.

Gå som hjälpinstruktör på Uppsala Brukshundklubb
Check! Riktigt rolig grupp och väldigt givande.

Eventuellt mentalbeskriva Lycke
Det gjorde vi i september men jag avbröt på testledarens inrådan på grund av kvarvarande rädslor. Till stor del tror jag faktiskt att det berodde på "spökålder" (hon började löpa dagarna efteråt) och genomfört MH eller ej så tycker att att Lycke är en fantastiskt trygg hund i vardagen.

Fortsätta att sitta i styrelsen på Uppsala Hundungdom samt arrangera och hålla i aktiviteter
När man ser tillbaka har vi haft många roliga aktiviteter med UHU och vi har fått se några nya ansikten. Men det har också varit motigt vissa gånger när medlemmarna inte dyker upp. Jag och Sara har påbörjat en instruktörsutbildning nu i slutet av året vilket känns jättekul.

Mina "mål" känns helt klart uppnådda! Jag har också läst igenom bloggens arkiv från 2011 och det är förbluffande hur mycket som har hänt och hur mycket vi har utvecklats. Vi har gjort så mycket roligt och fått fina resultat. Det jag glädjer mig mest åt med Lyckes träning är resultatet av jobbet med träningsvilja och attityd. Under försommaren hade vi en rejäl träningsdipp, utifrån bloggen verkar den ha börjat i april och fortsatt under maj och juni. Lycke ville ingenting och då var det allt annat än roligt att träna med henne. Men vi jobbade oss igenom det, med korta pass och rolig träning, och någon gång under slutet av sommaren vände det och under hösten och vintern har vi tränat riktigt mycket. 

Det här skrev jag i ett inlägg i början av januari 2011:
Mitt funderande om vad som krävs för att vi ska kännas redo har fått mig att komma fram till att jag skulle vara väldigt nöjd om hon på tävling klarar av att jobba på länge och förväntansfullt, tävling efter tävling, även om det till viss del sker på bekostnad av precisionen i momenten.

Jag skrev det för snart ett år sedan och det är fortfarande vad jag strävar efter. Under hösten och vintern har Lycke varit en fröjd att både träna och tävla med. Fyra lydnadstävlingar och hon har gett lika mycket på den sista som den första. Senaste veckorna har hon nästan tagit i lite för mycket och ibland riktar sig inte energin riktigt åt det håll jag hade tänkt mig, men det har gått framåt. Nästa år siktar vi på balans och att fortsätta bygga en bra grund för en tävlingshund! Vi ska ju göra mer än grunder förstås men utförligare målsättningar för 2012 blir ett senare projekt!Det är så här det ska vara att ha hund <3


Bilder av 2011


Lydnadsplanering

Efter att ha lagt i stort sett all fokus på klass 1 under hösten känns det skönt att få gå vidare och börja träna lite nya grejer. Vi ska fortfarande ta ett till förstapris i lydnadsklass 1 men träningen för högre klasser har vi satt igång med lite smått. Min tanke är att inte bara satsa fullt på tvåans moment utan att börja med utvalda moment från samtliga klasser. Men om jag känner mig själv rätt så kommer jag vilja tävla igen så snart som möjligt, klass två till sommaren skulle vara trevligt. I och med regelskiftet så försvinner ju bl a inkallning med ställande och dold förare under platsliggning från tvåan vilket blir underlättande och Lycke har vissa fina grunder så det kan nog gå vägen ändå.

Till och med sista mars fokuserar vi på följande saker:
¤ Djupare ingångar
¤ Hakan i backen för platsliggning
¤ Apportering
- Fart ut
- Tveklöst gripande
- Fart in
- Flyt i ingångar
¤ Stegförflyttningar
¤ Rutan
¤ Fjärrdirigering
- Teknik i sitt/stå resp. ligg/stå- skiften
- Tävlingsmässiga sitt/ligg-skiften
¤ Ställande och läggande under inkallning
- Var del för sig, ingen brådska med att få ihop färdigt moment
¤ Upprätthålla momenten i lydnadslass 1

Och jag har följande saker att fundera på:
- Hur ska jag sätta mina fötter i svängar och halter?
- Hur kan jag förbereda Lycke inför kommande moment/ vilka rutiner?
- Vad vill jag ha för handtecken i fjärren?
- Hur ska jag göra för att gasa igång Lycke maximalt utan att tappa koncentration och precision?
- Vad ska jag ha för plan för inlärning av vittringsapportering?

Viljor

Vi går ju en komma-igång-och-tävla-kurs i agility nu under vintern. Förra tisdagen var Lycke en liten dröm som kunde springa lös när flera hundar tränade samtidigt och kom glatt tillbaka med kastad leksak såväl som godisfylld snusdosa. Igår var Lycke på ett annat humör och våra viljor drog inte alltid åt samma håll.

Lycke ville se efter om det fanns råttor i väggarna, det ville inte jag.
Lycke ville springa balansbom, jag ville att hon skulle springa rakt fram i starten och inte 90 grader åt höger.
Lycke ville ta en tunnelingång, jag ville att hon skulle ta den andra.
Lycke ville springa in halvvägs i tunneln, vända, springa ut och sedan springa in genom andra ingången. Jag ville något annat.
Lycke ville meddela att det faktiskt borde vara hennes tur, jag ville att hon skulle vara tyst.
Lycke ville ha leksak för sig själv, jag ville att hon skulle dela med sig.
Lycke ville springa full fart fram, jag ville att hon skulle märka att jag försökte bakombyta.
Lycke ville träna fjärrskiften, jag ville att hon skulle ta det lugnt bredvid mig.

På slutet gick det i alla fall riktigt bra när vi tränade kontaktfält, träningen av 2på2av på stenar har visst gett resultat även på balanshinder. Det var också riktigt roligt, hon ville ju i alla fall, det gäller ju bara att få henne att vilja det jag vill. Och så är det ju synd att jag får kortslutning i hjärnan när hon gör tokigheter, för det verkar ju som att jag måste vänja mig.

Ögonen i kors

Jag hade velat skriva om senaste tillfället på agilitykursen som var jätteroligt och givande, om hur söt Lycke är när vi tränar hakan i backen och om hur jag ska lägga upp vinterns träning inför högre lydnadsklasser. Men saker och ting är lite upp och ner, skolan tar tid och lördag- söndag åker jag på SHU:s instruktörsutbildning (:D).

Det roliga får vänta lite, men bara några dagar till!
Stockholms hundmässa

Fyra kursare gjorde oss sällskap till Stockholms hundmässa igår. Lycke var anmäld till unghundsklass och när det var avklarat tittade vi på saker och finaler. Shoppingutbudet var under förväntan men det gick åt tillräckligt med pengar ändå.

Domare för wheaten var Annika Ulltveit-Moe. I unghundsklassen för tikar hade Lycke två konkurrenter. Hon fick EXCELLENT och placerade sig som tvåa utan CK.
Domaren gav följande kritik:

Feminint huvud, bra öron, mörka ögon, mycket bra nacke, rygg och svans, lite rak i överarmen, lite blandad päls, rör sig med bra påskjut, lite hög i framsteg, trevligt uppvisad

Lycke trivdes bra på läktaren under invigningen av finalerna men var nog lika nöjd när hon fick sova i bilen ett par timmar efteråt. Och den annorlunda miljön som en hundmässa innebär hanterade hon utmärkt!


Guldkorn

Efter att ha pratat sönder alla öron jag har nått om lydnad, Lycke och Ludvika de senaste dagarna så måste jag dela med mig av ytterligare några guldkorn från dagen.

Presshantering
Kolla in det här va!
Lydiga hundar imponerade i björnidetMålbilder
1. Nina Svartberg med sin tollare Skoj som tog VM-silver senast visade upp ett magiskt fritt följ. "Det här är det bästa jag har sett, vad kan domaren dra för?" tänkte jag och domaren tänkte nog likadant för de fick en tia.
2. Ditte med labradoren Abby som också deltog på VM fick hela publiken att tappa hakan, stöna av avund och dra efter andan när Abby under inkallningens läggande slängde ner hakan i backen, landade i ett liggande och gled fram över konstgräset.
3. Pondus på tävlingsplan och säkerhet tycker jag att Maria Brandel visade upp med sin Ylle, årets SM-vinnare. Så där stensäker vill jag också se ut.

Attityd
Alla elit-hundarna gav ett så samlat intryck och ändå kunde de explodera på sina förares kommandon. Der är en balans jag vill försöka hitta.

Nöjd
Efter att ha sett så mycket duktiga BC:s, kelpies, tollare m.m. blev det mycket prat om hurdan hund man själv skulle vilja ha. Men fast jag försökte fantisera så insåg jag att, som det är nu, så är jag fullt nöjd med min monster-wheaten och att få fortsätta träna med henne är vad som inspirerar mig mest. Precis som det ska kännas med en 18-månaders hund.

Tävlingen i Ludvika

Jag är fortfarande hög på gårdagens upplevelser. Ludvikaresan motsvarade alla förväntningar och förhoppningar!

Jag börjar med en film på Lyckes program i lydnadsklass 1. Klippet börjar någonstans i mitten av linförigheten (vilket var lika bra för början var inte så mycket att se).Lyckes poäng:

Platsliggning, betyg 10
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: Momentet började lite tråkigt då ett av ekipagen inte dök upp och tävlingsledaren drog ut på tiden för de andra hundarna som redan stod uppställda och väntade. Det fick Lycke att bli lite orolig och jag blev orolig när de placerade en beagle tre meter (inte var det då fem meter i alla fall) ifrån Lycke. Beageln ställde sig dessutom upp men Lycke låg som hon brukar, det vill säga att hon ligger inte så stilla som jag önskar men tydligen tillräckligt för en tia.

Tandvisning, betyg 10
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: Hon satt till och med stilla.

Linförighet, betyg 7
Domarens kommentarer: ss, dk, släpar
Mina kommentarer: Jag hade inte riktigt med mig Lycke från början. I en halt forsatte hon gå så att jag fick säga fot varpå hon kom och satte sig. Hon satte sig snett och började nosa någon gång. Men när hon gick bra så gick hon riktigt bra. Jag måste bara få henne att gå så som jag vet att hon kan även på tävling.

Läggande, betyg 10
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: Träningen på tempo i lägganden visade sig något..

Inkallande, betyg 9
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: Han var snäll som bara drog en poäng. Hon hade fint tempo men smällde in med sidan i mina ben och sen satte hon sig riktigt snett snarare framför mig än bredvid.

Ställande, betyg 9
Domarens kommentarer: (Domaren skrev ingen kommetar och jag har stört mig så mycket när de inte gör det så jag gick och frågade efter tävlingen. Han kunde inte riktigt minnas men när jag frågade om det var för att hon hoppade så kom han ihåg och sa att hon ställde sig jättefint men att hon gjorde ett skutt innan.)
Mina kommentarer: Hon gjorde precis som hon har lärt sig och jag tycker att det ser snyggt ut men det verkar vara fler domare än jag har trott som inte riktigt håller med. Nå väl, jag får väl lära om till eliten i så fall.

Apportering, betyg 10
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: Hon gjorde som vi har tränat och domaren brydde sig inte om att jag inte höll apportbocken precis framför nosen innan hon fick tillåtelse att ta den.

Hopp över hinder, betyg 10
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: När jag väl hade fått henne på plats framför hindret så gick det bra men jag fick hindra henne tre gånger från att hoppa innan jag hade hunnit sätta henne. Men som jag skrivit tidigare; hellre det än att hon inte vill hoppa.

Helhetsintryck, betyg 10
Domarens kommentarer: Fint ekipage, LYCKA TILL!!!
Mina kommentarer: Hon var glad och hon var med mig nästan hela vägen. Det var ändå ganska svåra förutsättningar bland annat då klass tre körde samtidgt bredvid och vi var tvungen att gå ut ur hallen först och sedan kliva in genom en dörr rakt in på planen och sedan prestera. Lycke var faktiskt lite för het. När jag berömde henne efter linförigheten så grep hon tag i min underarm och jag fick försöka lirka bort henne lite diskret. Efter de andra momenten såg nog de flesta bara en glad och studsande hund men jag fick föröka hålla armar och ärmar borta då hon letade efter något kul att sätta tänderna i. Jag har mycket hellre en hund som blir för taggad än för låg men som hon var igår är inte optimalt. Jag ser det dock som ett lyxproblem och får väl inse att hon kanske inte behöver två dagars total vila och hetsig kamplek precis innan tävling.

Det tog ett tag innan jag insåg hur bra det faktiskt hade gått. 182 poäng totalt, förstapris och förstaplacering! Jag höll på att börja gråta under prisutdelningen.

Vad som var ännu roligare var att det gick så bra för mina träningskompisar/resesällskap också! Sara och Texas (jack russel/chihuahua) tog förstapris i ettan med 167 poäng och Angelica och Gizmo (pomeranian) gjorde ett otroligt fint program i trean med 299,5 poäng och en andraplacering (på en tävling med talanggruppen!)! Efter att ha stigit upp klockan två på natten och klämt in fem personer och sex hundar i en bil så var vi så glada att vi ändå utsatte oss för detta. 

Hur nöjd jag är med min hund ska jag inte ens försöka förklara. Hittills har vi aldrig åkt på en tävling där jag blivit besviken. Lyckes kapacitet bra växer i mina ögon och efter gårdagen är jag enormt inspirerad av att fortsätta med henne och lydnaden. Vi stannade och kollade landets (och världens) bästa ekipage under landslagsrankningen och Sara, Angelica, Frida och Frida var så bra sällskap.

Jag går fortfarande på moln efter en fantastisk gårdag! Det finns mer att skriva om alla mina reflektioner och all inspiration jag har fått men det får bli ett annat inlägg.

Mål

Tanken var ju att jag skulle skriva upp mål inför imorgon.. Typ så här ska det kännas, så här ska jag göra, så här ska det gå o.sv. Men det tar emot på något sätt.

Vi har redan vårt förstapris och jag känner inte att vi måste ha ett till. Mitt mål blir helt enkelt att ha så roligt som möjligt och roligast av allt vore ju att vinna klassen och få högre poäng än förra tävlingen!

Avfärd mot Ludvika blir 02.45 inatt. Ettan har inte samling förrän klockan 9 men vårt resesällskap i klass 3 har samling 06.30(!). Så ikväll står packning och tillagning av matsäck på schemat.

Ser fram emot en härlig morgondag!

Inför tävling

Gårdagen blev riktigt härlig. Jag, Sara och Angelica träffades på den fantastiska konstgräsplanen med respektive hundar. Lycke fick träna lite men bra, vi hjälpte varandra med träningen och när jag inte var för engagerad i filmning, kommendering eller belöningskastning så fick jag gå runt med pomeranianvalpen Dante innanför jackan. När vi blivit så kalla att vi skakade bjöds det på te och mumsiga kokostoppar hos Angelica, där vi klämde in tre personer och 6 hundar i en liten etta. Eftersom Lycke var den enda som anser att andra hundar är till för att brottas med så fick hon ligga bakom kompostgaller och det gjorde hon utan några större klagomål. Därmed kunde jag koncentrera mig på hundprat istället :)

Efter lördagens träning kändes det som att det krånglade i varje moment. Orolig platsliggning, osäkert ställande, ovilligt hoppande och så vidare. Men vi har tränat bra under veckan och nu känns istället varje moment positivt (förutsatt att man hellre nollar hoppet för en tjuvstart än att hunden inte alls vill hoppa..). Vi testade länkning igår av linförighet+läggande som första grej under träningen. Jag hade en liten oro över att om hon tappar gnistan efter att inte ha fått belöning så kanske vi förstör inför lördag men jag beslöt mig för att testa. Lycke gjorde allting jättebra fram tills uppsättandet då hon såg en hund utanför stängslet och stack iväg från mig mot den. Högst oönskvärt. Direkt efteråt gjorde vi ett nytt läggande och hon jobbade med lika bra attityd som innan. Det var synd att hon fick möjlighet att sticka men samtidigt visade hon hur bra hon kan jobba och återta träningen trots utebliven belöning. Resten av träningen gick i alla fall jättebra.

När det gäller att få Lycke att jobba längre utan belöningar tror jag att det är bra att ibland länka (göra fler än ett moment innan belöning) för att hon ska lära sig principen, men att för det allra mesta belöna efter varje moment. Det tror jag ger ett högt värde i momenten och däremd en stor vilja att utföra dem.

På lördag åker vi till Ludvika för sista lydnadstävlingen på ett bra tag. Att ha haft en ganska intensiv tävlingsperiod har gett oss mycket men det ska bli så skönt att få träna långsiktigt igen efter det.

Imorgon ska jag försöka mig på att, för min egen skull, konkretisera mina mål inför tävlingen.

RSS 2.0