Spöken

Hej och hå, jag vet inte vad jag ska säga om dagens träning.. Lycke var överlycklig över att få träna lydnad och gjorde allt (och mer därtill) i ultrarapid.

Vi började med kommendering och till en början gick hon fint men sedan blev hon vild och hittade på lite egna varianter. Senaste tiden har varken jag eller Lycke känts riktigt hemma under fotgåendet när vi har fått kommendering men idag kändes det bättre. Min förmåga att själv hålla mig lugn under linförigheten ställdes på prov men det kändes ändå bra, men jag behöver fortfarande öva på mina rörelser i svängarna.

Under ställandet hade hon flyttat på sig när jag gick tillbaka till henne så det tränade vi separat på senare. När delarna hade börjat kännas bra så ville jag göra hela momentet en gång men då hade hon helt glömt bort hur man gör ställande. I ställandet vet jag inte hur många gånger jag har fått gå tillbaka och jobba med delarna som ibland tycks falla bort helt och hållet. Synd att avsluta en i övrigt rolig träning på ett så frustrerande sätt.

Jag vill inte ha strul i ännu ett moment.

Bli frustrerad. Åka hem. Känna hopplöshet. Bli arg. Tänka om. Hitta tillbaka. Fortsätta träna.

Konstgräs

Lördag morgon blir det träning på konstgräs inför nästa helgs tävling!
Att hålla huvudet kallt under linförighet blir min uppgift och Lycke ska få träna på tidigare nämnda detaljer med ett stänk av tävlingskänsla.
Mer om det imorgon!


Sikte mot tiorna

Vi ger oss på lydnadsettan en gång till om två veckor. I ärlighetens namn så är jag inte så motiverad för att träna på ettans moment, hon har ju gjort tre bra tävlingar och en med resultat som jag var riktigt nöjd med. Men nu är vi ändå anmälda och någonstans i mig finns det en liten perfektionit som säger att jag tror att vi kan åstadkomma ändå lite bättre resultat.. och det är det som driver mig just nu.

Det vi ska jobba på med momenten är:

Platsliggning
- Trygghet och tålamod
För att uppnå detta har jag tänkt backa lite i träningen och köra lite kortare avstånd, tid och mer belöningar, för att sedan köra mer variation i hur länge hon får ligga. På tävling har hon ju sett sig ganska mycket omkring, flyttat på framtassar, rullat över på höften osv. och eftersom det främs dyker upp på tävling så tror jag att det har med osäkerhet att göra. Inför nästa år ska jag nog lära in hakan i backen men det hinner vi inte me dpå två veckor..

Tandvisning
- Uppgiftstänk
Fortsätta träna på handtarget och få in rutiner så att hon tänker på sin uppgift även på tävling

Linförighet
- Bättre rörelser i svängar
- Position i språngmarsch
- Snabba och raka halter

Läggande
- Tempo och skilja på ställande
Vi har hittat en teknik som får läggandena att bli något snabbare och den ska vi jobba vidare på

Inkallning
- Ingångar
Tanken är att vi ska träna mycket allmänt på ingångar för att även förbättra halter, svängar och starten på momenten och det ska nog hjälpa även i inkallningen

Ställande
- Skilja på läggande

Apportering
- Framförallt gripanden och inte nöta för mycket på själva hållandet, hon verkar göra bättre framsteg om vi inte tränar för mycket på full tid.

Hopp över hinder
- Gå fot fram mot hindret
På två tävlingar har hon börjat nosa precis framför hopphindret vilket säkert kan bero på att hon blivit trött. Men jag tror även att själva grejen att gå fram mot hindret utan att få hoppa sätter henne lite i konflikt och när det kombineras med trötthet så börjar hon att nosa i backen istället. Så belöningar och träning på fotgående kring hopphinder.

Helhet/övrigt
- Störningsträning
- Göra ingångar i olika tempon och från olika vinklar
- Fortsätta med belöningsritualen
- Träna mer tävlingslikt under nästa vecka

1:a pris och 1:a placering

Så ja! Nu satt poängen också under dagens tävling på Uppsala BK. Jag är så översvallande lycklig över min fina Lycke som inte bara presterar utan också gör det med stor glädje. Bättre sällskap kan jag inte tänka mig på tävlingsplanen.Platsliggning, betyg 10
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: Snyggt och smärtfritt var det inte. Hon skruvade på sig och fick ögonkontakt med en rottis så att svansen började gå lite läskigt mycket, men hon bröt den flörten snabbt och återgick till att titta på matte. Skönt att hon ligger kvar men vinterprojektet blir att lära in hakan i backen, för mina nervers skull.. 

Tandvisning, betyg 8,5
Domarens kommentarer: Hoppar upp 
Mina kommentarer: Whatever..

Linförighet, betyg 9
Domarens kommentarer: Tränger något i sväng, sitter snett, DK kropp avslut
Mina kommentarer: Vi har tränat i veckan för högt betyg i linförigheten så jag är mycket nöjd. Fin position och attityd rakt igenom men lite slarv i halter och svängar.

Läggande, betyg 8,5
Domarens kommentarer: Tempo vid nedläggande
Mina kommentarer: Jag såg inte hur hon lade sig. Synd, vi som har tränat på tempo.

Inkallande, betyg 9
Domarens kommentarer: Avslut studs, sitter snett
Mina kommentarer: Tackling, studsigt, snett och glatt.

Ställande, betyg 10
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: Tjoho, här gick "hopp-stå" hem!

Apportering, betyg 8
Domarens kommentarer: Förare ger föremål
Mina kommentarer: Enligt reglerna ska ju föremålet hållas fram först utan att hunden ska ta det men det har jag inte tränat på så Lycke gjorde precis som hon skulle. Tänk vad bra poäng vi skulle kunna få om jag själv skrev regelböckerna;)

Hopp över hinder, betyg 9
Domarens kommentarer: Avslut
Mina kommentarer: Jisses vilket sjå med att få kontakt med henne innan hindret, något luktade väldigt gott eller så har hon problem med själva framföringen mot hindret. Hon hoppade i alla fall men satt bara en halv sekund som avslut.

Helhetsintryck, betyg 10
Domarens kommentarer: Bra kontakt, fint samarbete, fortsätt så!
Mina kommentarer: Fina, härliga hund! Hon glömmer bort mig ibland men när hon är skärpt så ger hon så mycket. Kul när domare bemödar sig med lite extra uppmuntran:)

Det slutade med 184,5 poäng (första pris) och klassvinst! Jag är så nöjd med resultatet och så glad över att tre tävlingar inte har slitit på Lyckes inställning till lydnad och så ska vi få det att fortsätta.

Nu då, vintervila?
Nej, den här veckan blir nog rätt lugn men sedan blir det fullt upp..

- Slutet på november; tävlingskurs i agility startar
- 3:e december; lydnadstävling i Ludvika (resultatet där får nog avgöra om det blir satsning på LP eller inte)
- 9-10:e december; Stockholms hundmässa med deltagande i unghundsklass
- 16-18:e december; första etappen av ungdomsinstruktörsutbildningen
- 21:a december; hem på jullov!AndraprisIgår tävlade vi i lydnadsklass 1 för andra gången, den här gången på Knivsta BK. Under veckan hade ställandet strulat och under uppvärmningen kändes hon inte riktigt taggad. Ställandet var det som ställde till det, en nolla på det på grund av att hon la sig ner, men hon taggade till ute på planen och kämpade på jättebra. Hon tappade fokus ibland och var då svår att bryta men hon stack i alla fall inte iväg och där emellan hade hon jättefin kontakt.

151,5 poäng och ett andrapris blev det igen med en 9:e placering av 21 hundar. Att Lycke skulle hålla ihop så bra under tävling skulle jag haft väldigt svårt att tro på för bara några månader sen men nu har hon gjort det på två tävlingar, jag hoppas att det fortsätter hålla i sig. Att nolla moment och missa förstapris är surt men vi får helt enkelt träna mer och bättre. Domaren sa efteråt att det såg riktigt trevligt ut (med tillägg av "faktiskt") och sånt är alltid kul att höra.

Här är betygen med kommentarer:

Platsliggning, betyg 9
Domarens kommentarer: flyttar om tass 
Mina kommentarer: Hon kändes inte riktigt med i början och stördes av någon motor som lät bakom hundarna, därför blev nog känslan inte riktigt rätt och fifflade lite med framtassarna. Dessutom satte hon sig upp först på mitt andra kopmmando men det missade nog domaren.

Tandvisning, betyg 10
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: Den här domaren gav inte avdrag för att hon hoppade, men hon satte sig igen och satt fint.

Linförighet, betyg 7,5
Domarens kommentarer: Sned sättande, släpper position
Mina kommentarer: Positionen var svajig och halterna var snea och långsamma, men attityd och kontakt hade hon och på filmen tycker jag ändå att det ser rätt bra ut :) Och tre nysningar hann hon nog också med.

Läggande, betyg 9,5
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: Domaren gav ingen kommentar på vad han drog för (grr) men jag själv var nöjd.

Inkallande, betyg 9,5
Domarens kommentarer: Avslut
Mina kommentarer: Hon gör en studsig ingång men hoppar inte på mig, jag hade uppskattat en lite tydligare kommentar.

Ställande, betyg 0
Domarens kommentarer: lägger sig ner
Mina kommentarer: Har inte mycket att tillägga, dessutom var hon svår att få kontakt med innan momentet så jag drog lite i halsbandet vilket kostade 3 poäng på helheten

Apportering, betyg 10
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: Tjoho, jag fick välja minsta apporten och tävlingsledaren räknade extremt snabbt till fem sekunder, men vi har ju tränat under veckan också ;)

Hopp över hinder, betyg 10
Domarens kommentarer:
Mina kommentarer: Hon kan alltså hoppa på tävling också

Helhetsintryck, betyg 7,5
Domarens kommentarer: Tar i halsband
Mina kommentarer: Jag trodde att han drog för att jag busade rätt mycket med henne mellan momenten, att jag hade råkat ta henne i halsbandet tänkte jag inte ens på. Förutom att hon slarvar och tappar fokus ibland så var hon riktigt rolig att ha med sig på planen. Fin attityd, mestadels bra transporter och hon tog mina tävlingsmässiga belöningar jättebra (låter henne hoppa på mig och bråka lite med händerna)!


Nästa tävling är på söndag på hemmaplan! Att skilja på ställande och läggande ska självklart nötas men jag är sugen på att få till en riktigt fin linförighet, jag tror att det finns potential för det om vi ligger i lite. Framförallt är jag sugen på ett förstapris och en Lycke som fortsätter visa att hon också vill!

Snabbare lägganden

Dels fick vi ju avdrag för långsamma lägganden på tävlingen men jag har också själv känt av att de har blivit långsammare och framförallt att hon inte tycker att det är lika roligt att utföra läggandena, så det har vi börjat jobba på. Igår träffade vi Malin och Ockra för träning på en "ny" plats, en grusplan i en park där massa människor passerar.

Till en början testade jag att lägga in mycket lek och se om det fick henne att lägga sig snabbare, med tveksamt resultat. Plan B blev då att försöka utnyttja tekniken och farten hon har i lägganden från sitt genom att träna på det först och sedan försöka få in det under gång. Malin var snäll och gjorde en film av det.Av denna träning kunde jag konstatera två saker; hon behöver bli bättre på att skilja mellan läggande respektive ställande- kommando och att få liknande lägganden som hon gör från sittande vore nog inte en så dum idé. Vi tränade vidare efteråt där jag varierade lägganden från sitt vid sidan med lägganden stående/gående vid sidan och jag ser framsteg. Frågan är ju hur mycket man hinner på en vecka men experimentera är ju roligt :)

RSS 2.0