UHU-träning

Den här veckan har det varit fullt upp och det lär det fortsätta med. Sen i söndags har jag varit på BK varje dag på grund av egen träning, hjälpinstruktör, kurs, medlemsmöte och idag för att jag ska hålla i Uppsala Hundungdoms torsdagsträning. Mitt tema kommer vara stadga och jag planerar att vi främst ska hålla på med frisignal, omvänt lockande och störningar. Jag tycker att det känns jättekul och hoppas att det kommer några som vill träna. Uppslutningen på UHU:s medlemsmöte igår var inte så bra och jag förstår inte vart våra drygt 160 medlemmar håller hus.

Dags att tina fram!:)

Lägenheten

Nu mamma, syster, Ellen och övriga nyfikna; så här har vi det i nya lägenheten!


Vardagsrum/kök


Sovrum med fjällutsikt


Fast i apporteringen

Nu behöver jag all hjälp jag kan få.

Apporteringen går inte framåt. Som jag skrev tidigare så började det gå framåt när jag började träna med metallbestick och det gjorde det ändå tills jag råkade tappa den i backen och då blev den jätteäcklig. Istället för att höja värdet på besticket igen så valde jag att fortsätta med träningen med ett annat föremål, helt enkelt eftersom jag inte ville lägga ner tid på det.
I det läget vi är nu så griper hon apporten om jag backar bakåt om jag håller i den eller om jag står stilla och håller i den. Hon håller löst (men håller emot om jag drar) och om jag släpper apporten med mina händer så spottar hon ut den. Om jag ger apporten när hon sitter ner så vänder hon ofta bort huvudet fast hon verkar tycka att den är rolig annars. På det här stadiet har vi varit jättelänge.
Jag tycker inte att apporteringen är något vi borde ha problem med eftersom hon jättegärna pysslar med och bär på föremål annars och så har vi ju självklart bara tränat med positiva metoder. Jag har funderat på att ta tillvara mer på hennes egna föremålsintresse och ett tag bara träna på att plocka upp och bära saker, utan så mycket fokus på att hon ska hålla när hon är still och utan att tugga.

Vad har ni för apporteringsknep?


Spårpremiär

Igår: Klippbordet
Idag: Spårskogen
Det blev första spåret för året idag och eftersom Lycke inte har så mycket rutin (men desto mer talang;)) så blev det ca 50 meter långt, ca 30 minuter liggtid och en burk med hennes frukost som belöning. Lycke var lika säker som vanligt och det ska bli kul att komma igång med spårandet men det får gärna tina lite till så att man slipper på snö innanför stövlarna. Eller så är det så det går när man försöker leka bruksmänniska i jeans och stövlar. Kul var det i alla fall att se fotspåren i snön och hur hon doppade nosen i nästan vartenda.


Uppvärmning


Arbete


Belöning

Träna för tävling

Lycke löper och är lite småseg. Utomhus är det mesta täckt av is, visst är det uppmuntrande att hitta små fläckar av gräs, grus eller asfalt att träna på men de är inte lika inbjudande som stora appelplaner. Eftersom jag har en tenta på fredag som borde ta all tankekraft så försvinner tankarna bara iväg till hundtränings-sektionen av min hjärna. Därför känns det lika bra att göra något vettigt av dessa tankar som mest handlar om vad för slags träning vi behöver för att kunna träna så snart som jag vill, så kanske jag kan koncentrera mig på tentan sen.


1. Engagemang, fokus och koncentration trots störningar, framförallt andra hundar.
2. Fortsätta träna på och utveckla momentens delar och baklängeskedja till hela moment.
3. Överträna platsliggning med fokus på störningar, gärna i långlina/koppel.
4. Introducera rutinen att en viss signal betyder att vi ska springa av från planen till en jättehäftig belöning.
5. Fundera ut och börja använda mig av vissa rutiner som ska ge rätt aktivitetsnivå och förmedla vilket moment som kommer härnäst.
6. Använda mig av tävlingsmässiga belöningar under träning, framförallt innan den riktiga belöningen är på väg.
7. Uthållighetsträna genom att variera intervallet mellan belöningarna och ge bättre belöningar för längre tids arbete.
8. Träna på att prestera vid första försöket och att börja arbeta direkt efter en paus utan några småbelöningar innan.
9. Stadga i utgångsställning.
10. Kommenderingsträning.
11. Öva på mitt eget fotarbete vid halter och svängar under linförigheten, och lära mig skilja på höger och vänster.


Myrsteg med apporteringen

Jag har en svag misstanke om att det börjar lossna för oss med apporteringen. Vi började ju starkt för några månader sen och hon lärde sig tidigt att gripa snabbt och hålla emot hårt, när jag gav motsånd i apporten. Dessvärre lade jag nog för mycket fokus på just hålla-emot-när-jag-drar biten och det blev helt hopplöst att försöka få henne att hålla fast när hon inte kände motstånd i apporten, då blev det omtag och tugg eller så släppte hon den i backen.

Vi tog uppehåll med apporteringsträningen i minst en månad och när vi satte igång igen bytte jag ut den ihoprullade tidningen till ett mindre tuggvänligt föremål, salladsbestick i metall. Jag upplever det som att hon tänker mer när vi kör med metall, kanske för att föremålet inte är lika intressant i sig och nu belönar jag med fokus på att hon ska hålla ett fast grepp med tänderna fast jag inte drar i apporten. Jag håller fortfarande i apporten (besticket) med händerna men nu klarar hon av att hålla i några sekunder utan tugg fast jag bara håller i ett löst grepp och om jag drar till i apporten så fortsätter hon att hålla emot. Kriteriet vi är på nu är att hon ska hålla emot fast jag flyttar och trummar med fingrarna lite lätt, framgångarna sker med myrsteg men det går framåt!

För övrigt så verkar Lycke lite hängig, det kan ju bero på löpet men hon är lite rinnig ur nos och ögon. Aptiten är det inget fel på och hon hänger med på allt, bara inte med samma intensitet, så det är nog ingen större fara men närmsta dagarna blir nog rätt lugna. Det passar ju bra när jag själv också dras med världens envisaste förkylning och har världens största tenta att plugga till.

Guldstjärna till dig

Hur kan det komma sig att hon fortsätter vara så fantastisk under träningarna efter att hon har börjat löpa? Jag har alltid tänkt att det först och främst är träning som avgör hur en hund beter sig men denna markanta skillnad av frökens uppförande har fått mig att undra om inte hormoner spelar en mer avgörande roll än vad jag trott. Hemma är hon tröttare än vanligt och ska nosa på allt under promenaderna men vi var på UBK:s onsdagsträning idag och hon ville bara ha godis, leka och gosa, hon var snabb och alert och kopplet sträcktes knappt en gång under hela tiden vi var där. Och då var det många hundar på en liten yta. Det allra bästa vore ju om det höll i sig även efter löpperioden men det återstår ju att se. Jag är förbryllad. Hur beter sig era tikar före, under och efter löp?


Film och bilder

När vi var och tränade för ett par veckor sedan så hade Linn med sig kameran och tog flera jättefina bilder, tack Linn!

 

Sara filmade när vi tränade läggande under gång i lördags på UBK. Självklart kom inte de snyggaste omgångarna med på film men här är i alla fall ett klipp där hon jobbar på bra i 30 sekunder utan belöningar och trots störningar;) I början larvar hon sig rejält och vill inte gå över vissa fläckar och måste titta vart hon sätter tassarna, vilket kan försvaras med att det var farligt halt på planen. Tack Sara!


Att brås på

SWTK:s resultat för Årets wheaten 2010 lydnad är sammanställt. Lyckes halvsyster (samma mamma) blev tvåa med bl a ett LP1 och ett första pris i tvåan om jag inte minns fel, en annan hund från samma kennel blev 4 med ett LP1 och Lyckes pappa (LP1 LP2 SeUCH One of a Kind Oisin de Morrigan) slutade på tionde plats med tävlan i lydnadsklass tre. Det är så roligt att se att det finns så pass många aktiva wheatenägare i landet och extra kul att det går bra för Lyckes släktingar. Förhoppningsvis är det något hon brås på och att vi också är med så småningom:) Grattis till alla duktiga wheatenägare!

Lydnad uppdaterat 101229    
Placering Namn Poäng Antal resultat
 1 Irish Tullamore's Biddy 36 5
 2 Cameron Royal Scarlet 33 5
 3 Tejarpsdalens Klio 30 5
 4

Cameron Mercy

29 5
 5 Hopla Soulmate 27 5
 6

Tejarpsdalens Eros

24 4
 7 Irish Tullamore's Halmaska 23 5
 

Pobe-S Mr Muscle Man

23 3
  Wheatgerm's Soul Of Wonder 23 4
10 One Of A Kind Oisin De Morrigan 17 3
  Softstar's Absolutely Amazing 17 3
12 Villa Rosas Verrac 12 2
13 Beamix Wildstar  6 1
  Darko's Kopke's  6 1

Tabellen finns på SWTK:s resultatsida

Nytt hopp om framtiden

I förrgår började Lycke sitt första löp, igår gjorde hon en kanonfin träning på en parkering och idag var vi på brukshundklubben och tränade och hon var mer fokuserad än någonsin. Jag blir inte klok på dessa hormoner och vill veta mer om exakt vad som händer under löpcykeln men har inte lyckats hitta någon ordentlig information om det, inte ens i kurslitteraturen. Det är i alla fall väldigt skönt att hon har börjat löpa, dels för att det kanske ger en förklaring till att inkallningarna varit sämre ett tag, att intresset för lukter har varit större än vanligt och att hon har varit väldigt slö och trött senaste veckan men också för att det innebär att våren, sommaren och förmodligen början av hösten inte bör störas av löpperioder.

Idag var vi ju alltså på UBK och tränade i sällskap av Sara och hennes Texas. Det var redan två andra hundar på plats när vi anlände men Lycke var inte särskilt distraherad utan redo att köra från start. Fokus under dagen låg på delarna till läggande under gång, dvs: fotgående, själva läggandet, kvarliggande och uppsättande. Positionen i fotgåendet börjar kännas allt säkrare och under träningspasset lyckades hon höja hastigheten på sina lägganden. Störst tekniska framgångar nådde vi med träningen av uppsittande/sitt-ligg-skiften där hon hade snabb reaktion och satte sig upp med ett skutt utan att ta några steg med frambenen (förmodligen till stor del tack vare hopp-stå träningen). Träningen av delarna gick så pass bra att jag gjorde en snabb baklängeskedjning av dem till ett helt moment det sista vi gjorde innan vi gick hem. Några gånger utförde hon hela momentet klockrent men kedjan är ju inte helt stabil ännu.

Förutom att vi gjorde stora framsteg i själva momentträningen så var det bästa med dagen att hon brydde sig så lite om de andra hundarna och istället engagerade sig i träningen. Kopplet fick för det mesta hänga i backen och jag vågade lämna henne flera meter under kvarliggandet och jag kände mig inte ens osäker. Hennes intresse för andra hundar känns som vår svagaste punkt men att få se dessa ljusglimtar idag gör att jag kan känna hopp om att det kanske inte kommer att hindra oss för all framtid. Sådana här dagar behövs!


Veckan

Måndag
Vårt första riktiga årsmöte med UHU och i samband med det en föreläsning av Maria Fondelius från Uppsala hundsim om massage och förebyggande vård. 17 personer var vi sammanlagt och det var jättekul att se så många! Tack och lov så klarade Lycke av tre timmars passivitet i klubbstugan bland 10-15 hundar. Det känns som att jag får tåla att hon vissa gånger är jättevild och andra gånger mycket lugnare, har väl med unghundsperioden att göra men ska ändå jobba för att hon ska landa rätt efter den.

Tisdag
Agilitykurs med träning på "skick" mellan koner. Lycke klarade passivitet bra, gjorde övningarna bra men ville inte leka.

Onsdag och torsdag
Djurhållningspraktik på Kungsängen där jag bokstavligt talat fick prova på att göra skitgörat på en stor gård med kor. När man inte är van att jobba fysiskt och framförallt inte i åtta timmar om dagen så blir man rätt slut.

Fredag
"Ledig", ska plugga.

Lördag
Träning på UBK, fokus på delarna till läggande under gång och någon mer planerad störningsövning tänker jag mig.

Söndag
Eftersom jag är reserv som UHU:s distriktsrepresentant så får jag nöjet att följa med Sara till Stockholm på distriktets årsmöte, samt föreläsning med Niina Svartberg. Det ser jag fram emot!

RSS 2.0