7 streck

..Har jag fått göra på min lydnadsplanering efter kvällens träning med UHU. Vi har bland annat tränat på uppsittanden och nedlägganden med väntetid, att skilja på läggande och ställande, fotgående och ställande med kommendering och en platsliggning med andra hundar.

Redan när vi kom till klubben fick jag en så härlig känsla då hela parkeringen var fylld med bilar. Vi var riktigt många hundungdomar, träningen gick super och några av oss hade en trevlig fikastund efteråt.

Lycke var absolut strålande idag! Hon var träningsglad, noggrann, uthållig, ströningssäker och gjorde rätt. Helt plötsligt har hon jättefin språngmarsch till exempel! Vi fick kommendering av Angelica på linförighet och ställandet. Linförigheten tog vi oss igenom på en belöning under momentet och en efter och Lycke skötte sig perfekt utifrån förutsättningarna. Jag däremot blir helt snurrig när jag måste skilja på höger och vänster och glömmer bort hur jag ska sätta fötterna. Det var första gången vi blev kommenderade på ställande men det gick utmärkt, att hon gör ett rejält upp-hopp innan hon ställer sig får jag bjuda på. Duktiga, fina tjej!

Rally på söndag, agility i måndags (duktig hund där med, verkar ha lossnat mycket med hindrena) och UHU-träning idag är tillräckligt med anledning för att ge oss en vilodag imorgon, men när BK har kommit igång med sina onsdagsträningar måste jag nog passa på att få platsliggningsträning. Förhoppningsvis får sig Lycke en välförtjänt lekstund med Ockra som kompensation under dagen.Prioritet

Om vi ska tävla i år så behöver jag lite struktur i min träning av lydnadsettan och en bra början är ju att göra en lista på vad vi främst behöver träna på inom varje moment.

Platsliggning
- Väntan innan nedläggande respektive uppsättande
- Svårare störning än hund som ligger stilla
- Avståndet mellan oss
- Tid
- Tid, avstånd och störning i kombination

Tandvisning
- Nostarget i annan männsikas hand

Linförighet
- Uthållighet

Läggande
- Ordförståelse

Inkallning
- Djupare ingångar, det vill säga få bort tacklingarna

Ställande
- Ordförståelse

Apportering
- Plocka upp frå backen, komma i utg.ställning och vänta där
- Gripa från handen

Hopp över hinder
- Högre hinderhöjd

Helhet/ övrigt
- Kommendering
- Uthållighet/engagemang
- Avslutande belöningsritual

Den här listan ska jag skriva ut, stoppa upp på kylskåpet och dra ett streck för varje gång vi har tränat på någon av de här sakerna!


Rallylydnad och nya insikter

Vi var på Sara och Annas prova-på-dag i rallylydnad tidigare idag och det var kul att få veta lite mer om den sporten. Det verkar himla roligt men jag tror att vi har nog med hundsporter att pyssla med för tillfället men det är ju alltid kul att lära sig mer och någon gång kanske vi blir sugna på rallylydnad istället.

Bilder från dagen:Lite lydnadsträning blev det också för oss. Vi gjorde en gemensam platsliggning som kändes jättebra och jag känner mig allt tryggare med att lämna henne. Jag brukar spänna på ett extra koppel i handtaget på det andra så att det blir jättelångt och jag lämnar henne i med det hängandes. Om hon skulle få för sig att gå fram till en annan hund så står jag ändå för långt bort för att kunna hindra henne men det känns tryggt att jag i alla fall skulle kunna stoppa leken snabbt. Lycke har aldrig ens varit nära att gå iväg till en hund när vi har tränat platsliggning men det är också det sista jag vill att hon ska lära sig, därför vidtar jag lite extra säkerhetsåtgärder.

Ställande har hon, av någon anledning, haft lite svårt för på gräs. Därför tränade vi lite på själva-ställande delen men idag var det inga problem. Sedan gick vi igenom de flesta andra momenten och det kändes riktigt tryggt och säkert, men de detaljfel jag vet att hon gör gjorde hon ju såklart idag också.

Jag fick en insikt under dagen, som jag tror var riktigt nyttig. Jag tror att jag har kommit underfund med att Lycke sänker sig och tappar engagemang om jag lockar, pratar och är på henne för mycket. Som idag när vi testade på rallylydnaden så tog jag i lite extra, för det dår man ju göra inom rallyn, vilket resulterade i att jag fick locka på hennes uppmärksamhet hela tiden och hon ville mest stå och nosa. Ändå verkade hon jättetaggad innan och vår egna lydnadsträning efteråt gick mycket bättre. Jag har känt av samma sak på utställning då jag verkligen försöker få henne alert men att hon istället blir lite seg. I alla fall om man tänker sig att ringträning borde vara dubbelt så kul som lydnad eftersom det regnar godis och hon bara behöver stå snyggt och se glad ut.

Om mitt lockande har ett samband med sänkt engagemang så behöver ju inte det vara dåligt, jag har ju tränat att det är hennes initiativ som drar igång träningen och att min tystnad vittnar om att belöningar kan komma, och då blir det ju lite som ett kvitto på att den träningen har fungerat. Det gäller bara att jag accepterar och kommer ihåg det när jag behöver hennes engagemang och inte faller för frestelsen att fjäska igång henne.

Springa på

Idag tog jag bussen till brukshundklubben med planen att få Lycke att ta några agilityhinder. Vi har liksom fastnat lite påatt bara träna grunder, delar och enstaka hinder och för att få ut lite mer av fortsättningskursen vi går så tyckte jag att det var dags att hon fick lära sig att ta lite fler än ett hinder i ett svep.

Jag började lägga upp en böjd tunnel med två hinder efter/framför ingångarna, som en hästsko. På ena sidan efter hopphindrena la jag ut en godisskål och började med att skicka Lycke mot dem så att hon behövde ta två hopphinder. Terriern tjuvade och sprang runt hindrena, matte såg snopet på när jon åt upp godiset ändå. Ny strategi; 1. Lock på burken som bara öppnas om hon tar hindrena. 2.Lycke får stanna sittande, jag ställer mig mellan de två hindrena och startar henne därifrån. Det gick bättre och när hon väl fattat grejen så kunde hon köra hopp-böjd tunnel-hopp-hopp innan godis, till och med med ett framförbyte efter tunneln. Fyra hinder är fler än ett.

För att inte bara träna med utlagd belöning tränade vi även på "bermuda-triangel" med hopphinder på låg höjd och kastad leksak som belöning. Det var visst inte så svårt att ta tre hinder i en cirkel så jag byggde om till en framförbytesövning istället. Själva framförbytena verkar hon förstå riktigt bra men jag fick träna på att inte svänga för tidigt för då missades det hinder.

Det var nog första gången vi åkte till UBK utan att träna en enda lydnads-grej och det gick ju det också :)


Lycke stannar hemma

Eftersom Lycke löper och låter sitt agerande styras till fullo av hennes hormoner så har hon fått stanna hemma i veckan när matte har varit på hundaktiviteter. Hon är faktiskt ganska duktig ändå när vi tränar själva men det känns inte schysst att ta med en tik i höglöp på kurser och dylikt och hon har en hel del knasigt för sig som inte kan skyllas på annat än löp. Typ att bli rädd för pensionärer och statyer, eller pipa åt besökade i timmar..

I söndags var Lycke faktiskt anmäla till lydnadsklass 1 men fick ju inte vara med. Vilket nog var lika bra, mer träning kommer inte att skada.

Igår gick jag på agilitykurs utan Lycke. Det var tredje tillfället på vår fortsättningskurs och det tråkigt att missa eftersom hon hittills har lärt sig massor de tidigare gångerna. Samtidigt som jag för varje gång inser hur mycket vi har att träna på. Igår fick jag i alla fall låna fina sheltien Rejsa igen vilket passade utmärkt eftersom vi tränade på framförbyten och jag därmed kunde koncentrera mig nästan helt på min handling och inte på tusen andra saker som det blir med Lycke (kommer hon hoppa, kommer hon sticka iväg, kommer hon vilja hon leka.. o.s.v.). Men hon gör framsteg, förra kurstillfället var det inga problem att ha henne lös, hon kom tillbaka med sina leksaker och hon ville leka nästan varje gång det erbjöds.

Idag höll jag i Uppsala Hundungdoms tisdagsträning och det var så kul att se både gamla och nya ansikten. De som ville träna gemensamt körde kontakt- och inkallningsövningar med störning och jag tycker att det gick jättebra för allihop. Jag hoppas att fler nya kommer och att de som har varit på aktiviteter tidigare fortsätter att komma tillbaka, det vore så kul att få ordentlig fart på UHU!

Gimo Int.

I lördags ställdes Lycke ut i Gimo, första gången i unghundsklass. Vädret var oklanderligt och sällskapet likaså!

Lycke gick i unghundsklass med en annan tik. Hon fick excellent och eftersom den andra tiken fick very good blev hon också bästa juniortik. Domaren såg ut att fundera länge men sa tillslut: "Excellent, and that's it". Inget CK eller bästa-tik-tävlan den här gången alltså. Jag kan tillägga att CK:na inte haglade, det blev till exempel ingen bästa-hanhundsklass eftersom ingen hane fick CK.

Lycke fick följande kritik:

Fem. bitch, correct type, correct head and exposion, excellent neck and topline, body deep enough, correct angulated in front, a bit to angulated behind, could have better movements behind, coat OK for age, good temperament

Det var nog Lyckes sista utställning för i år, det känns roligare att ställa henne när jag vet att pälsen har blivit bättre.


Mira showade som aldrig förr ;)


Cameron Avalanche blev BIR och tog sitt första CERT

Löptider

Igår såg jag en bloddroppe och har visserligen inte sett några fel men allt annat tyder på att hon har börjat. Alltid lite tråkigt men efter förra löpet blev hon ju lite som en annan hund, och jag det vore ju kul om hon kunde bli ännu lite bättre :)

Nu kan jag titta tillbaka i arkivet senare och få reda på när hon senast löpte, så det är bara att stå ut med ett sådant här inlägg.

Platsen

Lycke gjorde något riktigt fint nyss! Jag la henne för en singel-platsliggning på gräsmattan utanför porten till huset och lämnade henne på lite längre avstånd än vanligt. Folk cyklar förbi och efter knappt en minut kommer en matte med valp gåendes bakom ryggen på mig. Första impulsen var att springa fram till Lycke men jag hade lite is i magen och bytte några ord med den andra matten och hennes valp stod och suktade efter sin potentiella lekkompis.
En framtass ryckte på Lycke annars låg hon helt stilla. Där gick jag självklart fram och belönade.

Jag tror det finns hopp även för henne. Men vi behöver träna. Mycket. Någon som vill ställa upp?


Mentalbeskrivning

Då var Lycke mentalbeskriven, fast ändå inte..

När vi började beskrivningen var Lycke möjligen något spänd men väldigt laddad. De fem första momenten bjöd hon inte på några större överraskningar men desto fler tillfällen till skratt hos mig (och uppvisade fräck olydighet). Lek 1, förföljande/ gripande och avståndslek finns på film så ni får se själva :)

Lek 1Förföljande/gripande (försök 2)AvståndslekPå överraskningsmomentet (overallen) reagerade hon med lite mer rädsla än jag hade väntat mig men jag tyckte ändå inte att det såg så farligt ut. Hon hade dock ingen nyfikenhet eller kvarstående intresse (nosade först på den när den lagts ner) och ville helst inte passera overallen utan försökte ta det säkra före det osäkra och gå förbi den på avstånd. Efter detta moment gav de mig möjligheten att bryta om jag tyckte att hon verkade väldigt påverkad men sa att vi kunde göra ljudkänslighetsmomentet först och sedan diskutera vidare efter det. Jag valde att fortsätta och ni kan se film på overall-överraskningen nedan.

Överraskning 1Överraskning 2När vi hade lämnat platsen med overallen trampade Lycke glatt på och vi gjorde ljudkänslighetsmomentet (metallskramlet). Där sprätter hon ett par meter åt sidan och lägger sig där utan att visa något intresse för att gå fram och undersöka. I filmen på detta moment syns inte Lycke på grund av buskar och så vidare så den är det ingen idé att visa. Eftersom hon inte ville gå fram till skramlet rådde testledaren mig att avbryta för att ha möjlighet att göra en ny beskrivning vid ett annat tillfälle.

Självklart ville jag inte göra någonting för att förstöra min hund så vi avbröt beskrivningen där. Jag har verkligen lärt mig något nytt eftersom min bild av en hund som måste bryta en mentalbeskrivning är en hund som reagerar med mycket mer rädsla än vad Lycke gjorde(det finns ju fyror och femmor i protokollet också). Men jag förstår att man inte vill låta en hund som inte avreagerar fortsätta eftersom den riskerar att "samla på sig" rädsla som bara byggs upp inför spökena och skotten. Intressant var att samma beskrivare, Kjell Tapper, även var med när jag gick som publik på MH:et i Uppsala (han kanske var testledare där) och den gången var det en staff som fick bryta. Staffen visade mycket större rädsla vid överraskning och ljudkänslighet än vad Lycke gjorde, t ex så sprang den iväg mycket längre och hade osäker kroppshållning. Men den gick ändå fram till sakerna när föraren lockade på den och fortsatte till spökena men fick bryta där när den blev så rädd att den stod och morrade åt fel håll och bajsade på sig. Det var alltså mer den bilden jag hade i huvudet av en hund som var tvungen att bryta. Därför blev jag först väldigt förvånad när de rådde mig att bryta, vilket var väldigt schysst av dem eftersom de visste att det var en ung hund (15 mån) och att jag därmed fortfarande skulle ha möjligheten att göra en ny beskrivning med henne.

Jag är inte besviken på Lyckes reaktioner. Som sagt trodde jag att hon skulle bli mindre rädd men det känns inte heller som att det var en annan hund jag hade med mig. Eftersom jag aldrig har sett henne bli särskilt rädd förut har jag inte heller varit med om att hon inte velat gå förbi den platsen eller att rädslan sitter i särskilt länge. När det inte var något jag hade kunnat förutse eller påverka så är det svårt att bli besviken. Jag är faktiskt rätt nöjd över att hon inte fick panik eller blev vettskrämd men visade på ett förnuftigt sätt att "här händer det lite väl konstiga grejer så jag håller mig på avstånd". Jag vet inte hur stora slutsatser man kan dra av den dagen, det kan ju vara dagsform, spökålder, just den situationen o.s.v. men det jag ska ta med mig är att även om hon inte visar så stor rädsla så kan hon ändå ha blivit berörd. Dessutom vet jag ju att Lycke är väldigt självständig, inte söker så mycket stöd hos mig och inte bryr sig nämnvärt när man lockar på henne eller liknande och det påverkade ju säkert också till att det inte blev aktuellt för henne att gå fram till overallen eller skramlet.

Det var en väldigt intressant dag och nu har jag i alla fall försökt. Vi fortsätter med bruksträningen och om hon visar potential och om jag känner mig manad till att tävla så får hon gå en ny mentalbeskrivning.

Lyckes siffror:

Kontakt hälsning 3
Kontakt samarbete 3
Kontakt Hantering 4

Lek 1 leklust 3
Lek 1 Gripande 3

Förföljande 3
Förföljande 4
Gripande 3
Gripande 4

Aktivitet 2

Avst.lek intresse 3
Avst. lek Hot/Agg 1
Avst. lek nyfikenhet 4
Avst.lek leklust 2
Avst.lek samarbete 1

Överraskning rädsla 3
Överrsakning Hot/agg. 1
Överraskning nyfikenhet 1
Överraskning kvarstående rädsla 4
Överraskning kvarstående intresse 1

Ljudkänslighet rädsla 3

Föraren avbryter

Hastigt och lustigt

För ett par timmar sedan fick jag ett samtal där jag blev erbjuden en reservplats på mentalbeskrivning IMORGON och har tackat ja!
Eftersom jag inte har tillgång till bil imorgon blir det att kliva upp i ottan och försöka ta sig till Olandtraktens brukshundklubb med kollektivtrafik. Tur att jag i alla fall får sällskap av bästa Lycke och underbara Minna.

Morgondagen lär visa om vi lyckas ta oss dit och om vi tar oss runt banan!

RSS 2.0