Ring- och koppelträning

I kväll har jag och Lycke varit på ring- och koppelträning i Vasaparken här i Uppsala som ULKK anordnade. Det var tänkt som utställningsträning för de som ville det och allmän miljö-och uppförande träning för de som hellre ville det. Vi hörde till den senare gruppen. Tiden för utställningsträning kommer så idag ville jag bara träna Lycke på att vara bland andra hundar, belöna för spontan kontakt och kanske få lite hanteringsträning och socialisering med andra hundar på köpet. Som jag har skrivit tidigare så tycker jag att vi har hunnit med en hel del miljöträning och det har gått bra men av någon anledning har vi aldrig varit bland massa hundar. Och eftersom arga hundskall och stora, burdusa hundar är en av ytterst få saker jag har sett Lycke reagera på med lite rädsla så tyckte jag att sådan träning behövdes.

Till att börja med vill jag bara säga att det var jätteroligt. Det var så längesen jag var på någon hundaktivitet och ännu längre sen jag gick med en hund som inte bara skrämmer iväg de som kommer för nära (hehe), det är ju så trevligt att prata med andra hundägare. Jag hade laddat upp med foderkulor, köttbullar och pipleksak i fickan och klickern i handen. Belöningen dugde tydligen bra åt Lycke för hon var riktigt duktig på att söka kontakt gång på gång även i svåra situationer men ännu så håller hon ju inte kvar uppmärksamheten särskilt länge och hon hinner ju hitta på en massa saker emellan också;) Pipleksaken var inte tillräckligt intressant men vid busshållsplatsen ville hon leka med den. I början tyckte hon att det var lite läskigt att gå förbi de andra hundarna för nära men till slut flörtade hon hejvilt med de flesta och fick hälsa på några andra valpar och unghundar.

Även om de andra hundarna var en stor störning så verkade hon nästan reagera mer på hur deras ägare höll på och lockade på sina hundar. Jag försökte att hålla mig ganska tyst och använda rösten till att berömma när hon tittade på mig spontant istället (tillsammans med godisbelöning). Att hon ska kunna ta kontakt på kommado är viktigt men ännu hellre har jag en hund som av sig självt gärna tar kontakt i svåra situationer, som med andra hundar, så att man slipper tjata.

Nöjda och trötta är vi nu båda två. Imorgon har jag tänkt se över hur vi ligger till med vår träningsplan som vi har en månad kvar på och fundera över vad vi ska träna mer på och hur den träningen ska läggas upp. Minst sagt nyttigt för mig och om någon skulle vara intresserad så försöker jag skriva förståeligt också.
God afton!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0