Att ta sig ner i en prickig skål



Lycke har en jättefin, prickig matskål som vi brukar roa oss med. Vi har inte lekt med den på flera veckor men idag gjorde vi det igen och hon verkar ha vilat sig i form. Målet med "leken" är att hon ska ställa sig med sina fyra tassar i den. Jag sitter bredvid med godis i näven, klickar och delar ut när hon gör rätt.
Den här träningen är inte så bra. Passen är för långa, jag planerar inte exakt vilket beteende jag ska belöna och jag har ingen plan för när det är dags att höja kriterierna.
Men ska jag ändra på det? Nä. Dålig träning kan också vara bra.
Jag får öva mig på timing, på att helt på känsla avgöra när det är dags för belöningen och när jag ska hålla inne med belöningen för att vänta ut en lite bättre rörelse. Lycke får öva sig på kroppskontroll, att försöka och försöka och att lista ut vilken av alla mini-rörelser som ledde till belöning. Framförallt så blir hon väldigt trött av ett sådant shejpingpass (som ändå bara varar ca 3 min). Och både jag och Lycke verkar ha roligt.
Hon har länge förstått att framtassarna ska vara i skålen, så där står hon, med framtassarna i skålen och steppar runt med baktassarna åt alla håll och kanter. Tidigare har jag främst belönat för att baktassarna hamnar precis vid kanten av skålen men idag började hon bjuda på högre bakbensrörelser så de rörelserna belönades med två matbitar. Fler och fler gånger började hon lyfta baktassarna så att de närmade sig skålen så nu måste vi väl fortsätta träna på det.
Får se om jag någon gång lyckas få ner henne i skålen, om inte så lider ingen av oss för det och det är ju alltid roligt att ta fram skålen för att göra ett nytt försök.

Träning med UHU

Idag hade vi torsdagsträning med UHU. På grund av all snö som kom från alla håll så höll vi oss inne i klubbstugan och Anna G hade genomgång av rallylydnad. Det var jättekul att höra mer om den sporten och det kan nog vara något för oss men jag känner att det räcker med tävlingslydnaden och allt annat vi håller på med än så länge.

Jag upptäckte många bra saker, bland annat att det gick riktigt bra att träna så tätt inpå de andra och att Lycke gör sitt bästa för att kontrillera sina impulser. Dessutom började vi träna på halter, dvs ta ett steg, sitt vid sidan, ett steg, sitt vid sittan, inland två steg och det gick super.

Vad jag däremot måste göra något åt är den eländiga signalkontrollen. Med Dilba (min åttaåring som bor hos familjen) var det aldrig några problem, kanske för att hon inte var klickertränad från grunden och inte van att göra saker på eget initiativ men jag tror även att hon är snabbare på att snappa upp ord i vardagen. Hon lärde sig till exempel tidigt (vad jag kan minnas) skillnaden mellan att gå ut, åka bil (springa fram till bilen) och Nelson (stanna utanför grannens dörr för att hälsa på bästisen). När jag säger ett kommando till Lycke så rycker hon till och vet att det betyder att hon ska göra något men det är som att hon inte alls hör skillnad på orden jag säger. Jag tycker att jag har tränat jättemycket på det här och det brukar ge resultat efteråt men om jag inte underhåller kommandona så glöms de bort väldigt fort.

Förutom inkallningskommandot så är det egentligen tre beteenden jag har satt kommando på: sitt, ligg och snurra. För att få ordning på dessa har jag tänkt ta ett av dem per dag resten av veckan och nöta! Börja med frivilliga utföranden, sedan säga signalen precis innan och sedan när hon inte är riktigt beredd, det vill säga börja om från början. En annan viktig grej är att jag måste sluta tjata! Bara söga kommandot en, max två gånger, för det verkar lite som att hon för säkerhetsskull väntar på ytterligare ett kommando innan hon gör betendet.

Skärpning!

Men jag måste ju avsluta med att hon annars var jätteduktig, fina hund.

Utgångsställning på film



Nu börjar Lyckes ingångar likna något! Jag har prövat en sådan blandning av tekniker för att jobba bort klossen så jag vet inte vilket som egentligen gav resultat men jag tror det var bra att först övergå till en mindre kloss (musmatta) och när hon var säker börja varva repetitioner med och utan kloss. Och att hålla inne med klicket, dvs lita på att hon gör hela rörelsen även utan kloss och inte bara klicka för tendenser, som Hanna tipsade om:)

För att lägga till sitt så har jag tränat separat på att hon ska sätta sig vid sidan och när jag sedan har lagt ihop det med ingångarna så har jag först tränat några sättanden (fivilliga, dvs utan kommando) vid sidan, därefter ett par ingångar och sedan väntat ut henne efter en ingång och inte belönat förrän hon har satt sig ner. Det gick faktiskt förvånansvärt smidigt.

Nu återstår att träna på att komma in i perfekt position på första försöket varje gång, jag vill inte att hon håller på och prövar sig fram till rätt position utan planen är att om hon hamnar fel så går jag snabbt ifrån henne några steg så att hon får göra en helt ny ingång (inte som på filmen där jag bara tog ett steg fram när det blev fel). Så här i början av träningen belönar jag ändå ingångar som är bra men i lite fel position, gradvis kommer jag höja kraven för vilken position som ger utdelning. Vi behöver även träna på stadga i positionen, lägga till kommando och sedan fortsätta förfina och utveckla i all evighet...;)

Tiomånadersplanen

Som jag tidigare har skrivit så gillar jag att ha träningsplaner. Tidigare har jag haft en fram tills Lycke blev fyra månader och en fram tills hon blev sex månader. Nu har jag funderat på hur jag vill att nästa träningsplan ska se ut och känner att jag har en plan som tar tillvara på de saker som vi redan har tränat på och som är är lite mer övergripande än de tidigare planerna.

17:e mars blir Lycke tio månader. Samma dag blir hon tillräckligt gammal för att få tävla i lydnadsklass ett och nej, jag har inte som mål att starta redan då men med dessa mål så kommer vi nog vara en mycket bra bit på vägen.

Dessa saker ska vi jobba med fram tills Lycke blir tio månader:

¤ Vilja leka dragkamp i störande miljöer och komma tillbaka med kastade leksaker
¤ Passera andra hundar i slakt koppel
¤ Kallas in även vid åsyn av andra hundar
¤ Träna lös kortare stunder kring andra hundar
¤ Ligga avkopplad i störande miljöer
¤ De flesta delmoment för lydnadsklass 1
¤ Utföra ett par hela moment ur lydnadsklass 1
¤ Utföra fler saker på rad innan belöning
¤ Till och med steg 15 i vår apporteringsplan
¤ Vissa agilitygrunder
¤ Springa ut till föremål (ex. target) på avstånd
¤ Gå lite svårare spår

Känns som något bra att utgå från:)


Apporteringsplanering

Apportering är ju ett viktigt lydnadsmoment i och med att det finns med i alla klasser och i flera varianter i de högre klasserna. Dessutom behövs ju apportering i brukset vid spårmarkering och uppletande. Varför jag inte har börjat träna apportering med Lycke ännu var för att jag ville att hon skulle få sina tänder utbytta och att hennes intresse för att gnaga (som valpar gör) skulle minska. Nu är hon alltså 6 månader, valptänderna är borta och hon besattheten för att gnaga har minskat, dags för att börja med apporteringen!

Att apportera känns som ett ganska komplext moment med många "fallgropar" därför har jag också velat ha en tydlig plan för hur jag ska lära in apporteringen. När jag behöver inspiration försöker jag minnas om jag har läst några bra artiklar eller läst i någon bok om ämnet, jag googlar och jag försöker hitta bra klipp på youtube. För några år sedan läste jag en artikel i Canis om apportering som var skriven av Fanny Gott och den artikeln finns kvar på Klickerkloks hemsída. Den beskrivningen av apportering kändes både som hemmaplan men ändå lite nytt och spännande. Därför har jag nu sammanfattat artikelns tillvägagångssätt i 20 punkter som jag har tänkt ha som grundplan för att lära in apporteringen. Punkterna kanske har fått lite egna tolkningar och jag lär förmodligen inte följa planen till punkt och pricka utan ändra lite beroende på hur träningen går och om jag hittar fler inspirationskällor, men det känns tryggt att ha något att luta sig tillbaka på.

Apportering i 20 steg

1. Vidröra en stilla apportbock med nosen

2. Vidrör apportbocken med nosen när den rör sig bort

3. Öppnar munnen över rörlig apport

4. Griper rörlig apport

5. Griper rörlig apport och håller emot

6. Griper stilla (gradvis) apport och håller emot

7. Utmana genom att ex. plötsligt dra i apporten

8. Griper och håller emot sittande (framför och vid sidan)

9. Håller kvar apporten fast du släpper

10. Utmana fasthållandet

11. Byt ut klick mot tack

12. Doggie-zen

13. Gör ingång med apport (starta så sent i ingången som möjligt)

14. Griper apport i rörelse och fortsätter hålla i rörelse när du backar (så småningom springer)

15. Griper hos medhjälpare och springer till dig

16. Tar upp apporten från marken framför sig i utgångsställning

17. Hämtar apport från medhjälpare (tillslut vid medh. från marken)

18. Hämtar apport som du har lagt ut

19. Vänta på kommando och hämta kastad apport

20. Kedja

Läs hela artikeln om du vill få en tydligare bild av vad punkterna går ut på. Till och med punkt tolv är väl ungefär vad som krävs för en klass 1 apportreing och fixar man samtliga punkter borde man ha en fin klass 2 apportering. Det jag tror blir största utmaningen för oss är att undvika tuggande så jag kommer nog att lägga mycket fokus på ett fast grepp men jag tror att både jag och Lycke kommer roas av träningen!


Ett halvt år

Tiden går fort! Min lilla valp blir 6 månader idag och det känns inte ens längre självklart att kalla henne för valp, men det tänker jag göra ändå. Någon unghund tycker jag då inte att hon är än:) Grattis Lycke!



Jag har ju haft en träningsplan för vad vi ska träna på fram tills hon blir 6 månader, liksom en för vad vi skulle träna på innan hon blev 4 månader. Jag gillar verkligen att ha träningsplaner för då tränar jag mer strukturerat och behöver inte känna att jag glömmer att träna på något. Men desto mer hon börjar kunna, desto svårare blir det att avgöra vad som behöver läras in på nytt, vad som behöver tränas mer på och vad som bara behöver underhållas eller utvecklas. Därför tror jag att nästa träningsplan ska få bli lite mer övergripande och över ett större tidsspann. Innan jag färdigställer den måste jag ju såklart utvärdera den förra, som vi ska ha tränat på fram till idag. En väldans massa rabblande mest för min egen skull varnar jag för.

Träningsplanen fram tills 6 månader blev en lång lista, och en hel del saker har jag inte tränat alls eller särskilt mycket på. Till viss del beror det på att det finns betydligt mindre tid för träning när skolan är igång än när man är ledig men framförallt för att vissa saker inte kändes helt nödvändiga där vi är idag. Några exempel på sådant vi inte har tränat så mycket på är sitta vackert och backa, de är bra att ha som förkunskaper när man ska lära in positionsskiften (mellan sitt,ligg,stå) och få bra teknik i rörlserna men vi har nog med att få kontroll över sitt och ligg och dessutom så gör hon en del fina upp-sitt och lägger sig med bra teknik så om vi skulle få problem så är det något som kan läras in då. Burträning har det blivit dåligt av eftersom vi bor pyttelitet och inte har plats med en bur ståendes framme och "springa bredvid" var tänkt att bli en grund för cirkelarbete i agility men det tror jag att vi kommer lära oss bättre under vinterns agilitykurs. Kedjor har känts för tidigt att börja med och ljud-CD:n visade sig ha för dåligt ljud när den spelades på datorn. Och stå, som jag verkligen borde ha börjat träna på har inte alls blivit av, förutom utställnings-stå då som i för sig är bättre än ingenting alls.

Saker att jobba mycket mer på är lekutvecklingen (hon leker bra men inte alltid och behöver bli bättre på att komma tillbaka med leksaker), skvallerträningen (som blev hålla kopplet-slakt-vid andra hundar-träning, känns som att vi är på rätt väg), springa till target på avstånd (har tränat för lite men är hon väl på humör så har det gått bra) och såklart inkallningen som faktiskt känns över förväntan men andra hundar måste jag upptäcka innan henne.

Det som har gått bra, som jag känner mig nöjd med och som går åt rätt håll är miljöträning, hantering och ensamhetsträning. Ingångarna knäcker vi nog snart. Sitt och ligg börjar vi få ordning på och hon har ganska bra signalförståelse och stadga, och ligg under gång och på avstånd har vi testat med framgång. Följa efter vid sidan som ska bli fot känns lovande men kräver mycket träning och att ställa ut henne gick ju galant. Även om det inte har blivit så mycket spår så har hon visat framfötterna de gånger det har blivit.

Överlag så är jag nöjd, även om vi inte har tränat på allt och vissa saker hade kunnat gått bättre så lär man ju sig av det också; att tänka i nya banor och att prioritera. Jag ser ljust på vår träningsframtid och det här lär jag väl få äta upp men en start i ettan nästa år känns inte omöjligt. Kommande träning ska jag som sagt klura lite mer på men nästa träningsplan kommer nog att innehålla en hel del störningsträning, mer stadga, fokus på delmoment, belöningsutveckling och introducering av apportering.

Det viktigaste av allt; att intresset för träning och belöningar ökar och att intresset för störningar minskar och att båda har roligt!

Idag har jag haft tenta och skulle verkligen uppskatta en kväll framför Bonde söker fru och Grey's anatomy, kanske med något gott att äta,. Men det är foderföreläsning på UBK så jag tar mig nog dit och passar på att träna lite innan med Lycke och tränar passivitet under förelläsningen.

BIR

Idag har vi varit i Enköping på ULKK:s årliga Mårten-utställning för valpar 4-12 månader, med Minna som trevligt sällskap och fotograf. 

Jag går väl pang på rödbetan och meddelar att Lycke blev BÄST I RASEN av 6 stycken wheaten, hon var dessutom den enda i hennes åldersklass (4-6 mån) så hon var alltså yngst men vann ändå. Framförallt så var det otroligt kul och hon var så väldigt duktig! I ringen var hon pigg och glad och riktigt rolig att visa och det var så kul med konkurrens, det blir ju mer tävling då.

Kritiken löd:
Mkt lovande tikvalp, utm huvud och uttryck, utm.proportioner, passande volym, goda typiska vinklar, bra kors, utm. rörelser

Huvudet som enligt uppfödaren skulle bli kullens svaga punkt tyckte alltså den här domaren var utmärkt. I och med BIR-vinsten så fick vi stanna kvar hela dagen för gruppfinal, som drog igång vid tre och vi hade varit där strax efter nio. Innan den hann vi bland annat konstatera att hon har blivit tillräckligt stor för att jag ska kunna springa (istället för att gå) med henne i ringen, mycket roligare så också. Lycke var inte lika pigg i grupptävlan och blev inte placerad men var fortfarande väldigt duktig. Duktig var hon även när vi inte var i ringen, hon kunde ligga och ta det lugnt bland alla hundar och var uppmärksam när jag ville det.

Riktigt nöjd med dagen med andra ord, här kommer ett par bilder! (Tack Minna!)


Notera den viftande svansen, inte en enda skarp svansbild;)




Mårten imorgon

I torsdags hade Uppsala Hundungdom sin första gemensamma träning: 8 deltagare (varav 4 från styrelsen)  åldrarna 9-25! Ganska lyckat för första gången tycker jag. Jag och Sara var ansvariga och höll i temat inkallning. Det var väldigt roligt men lite för kallt för övningarnas väntetid. Lycke var duktig men jag har fått backa lite med lekandet, det vill säga bara leka jättekorta stunder för att öka upp hennes intresse igen. Det verkar vara på väg tillbaka men det hennes intresse lär nog fortsätta svaja så det är något att ständigt jobba med.

Imorgon åker jag och Lycke till Enköping, i sällskap av Minna, för ULKK:s årliga Mårten- utställning. Bara för valpar, 499 st anmälda och 6 stycken wheaten. Jag tror att det blir riktigt kul och Lycke är i fin form (förutom att hon har sett spöken hela dagen..).

Innan det blir det först en kväll i Orientens tecken med veterinärare, turbanen på!

Början till ingångar

Klossträningen fick ligga på is ett tag eftersom jag kände att det inte var någon idé att gå vidare med den eftersom jag ville hinna träna på sitt vid sidan först så att jag skulle kunna baka ihop dem till riktiga ingångar. Klossträning gör vi för att få in själva rörelsen (där bakbenen jobbar) in till vänster sida och sättanden vid sidan har jag nu tränat separat för att snart kunna lägga ihop de två och få ingångar. Att sitta vid sidan har jag tränat genom att invänta och belöna spontant sittande, gett belöningen vid min vänstra sida, belönat spontant sättande någorlunda på vänster sida, tagit ett steg framåt, sagt varsågod och gett en godis ur vänster handen, inväntat och belönat sättande, tagit ett steg framåt o.sv..

När sättandena började komma snabbt och i hyffsat okej position så tog jag upp klossträningen igen, som fanns kvar i hennes minne. Utifrån klossen har jag jobbat med att hon ska upp på klossen och söka sig in till min vänstra sida när jag står stilla. När det började sitta bytte jag ut "klossen" (tung bok) mot en musmatta. Att byta ut den verkar hon knappt ha märkt utan fortsatte med sina fina bakbensrörelser in till sidan.

Att helt jobba bort klossen känns däremot mer utmanande. Jag filmade ett pass där jag först körde ca tre repetitioner med musmatta, belönade först när hon var i rätt position och kastade sedan iväg en godis så att hon skulle söka upp vänster sida igen efter att ha hittat den. Sedan tog jag bort musmattan och belönade för tendenser till rörelser in mot sidan. Detta var mycket svårare och hon började istället testa andra beteenden. Efter lite lek ändrade jag strategin en aning och belönade för rörelser utan musmatta och kastade iväg godisbiten efteråt, som jag hade gjort med musmattan.

Det hjälpte nog lite men till nästa gång ska jag prova på ytterligare ett par saker:
- Minska musmattan lite grann (klippa sönder)
- Köra en rep. med musmatta, en utan, en med osv. för att hela tiden hålla rörelsen färskt i huvudet
- Tänka mer på belöningsplaceringen när jag kör utan
- Minska mina egna signaler, ska kämpa med att hålla mig helt still och bara röra på huvudet för att se vad hon gör

Tips mottages tacksamt!


Mera hund

Igår tränade vi på klubben med Sara/texas och Linn /Ronja, jättehärligt väder och hundarna var duktiga. Lycke var lite väl distraherad och ville tyvärr inte alls leka med leksaker men desto duktigare var hon när vi utställningstränade. Dagen avslutades med frisering, Lycke jämrade sig över sin olycka. Hon skulle bara veta att två timmar inte är någonting mot för vad Dilba fick stå ut med när hon var ung, då fick man vara nöjd om det tog den dubbla tiden.

Idag har Lycke precis fått härja med grannvalpen Jojjo, labbe på 4 månader. Det var en trevlig start på dagen ute i solskenet och hela ledigheten har varit jättetrevlig, lite för trevlig, för idag måste jag nog börja ta itu med sådant som inte är lika roligt. Som att plugga till exempel. Snart...

Utställningsträning

Tack vare allhelgona så har jag varit ledig idag men även igår och har haft massor av tid och inspiration för hundträning, härligt! Det vi tränar på mest nu är stadga i ligg, frivilliga sitt vid vänster sida, fot och utställningsträning. Att sitta vid sidan har känts lite klurigt att få till men när vi väl började träna på det så har det gått bra, snart börjar vi bli redo att pussla ihop det med klossträning och få till riktiga ingångar. Och så småningom även pussla ihop ingångarna och sitt vid sidan med fot, kul!

Utställningen har helt fått ligga på hyllan sen förra utställningen för drygt en månad sedan men eftersom det är dags för uställning igen på söndag nästa vecka så har vi tagit upp det igen i veckan. Vi tränar mest på stå och lite på att röra sig fint i utställningskopplet. När jag ställer upp henne låter jag henne stå och titta på min hand med godis. Jag började lära in det med att hålla en hand med godis framför nosen på henne och så fort hon slutade nosa/bita på den så fick hon en godis, om det behövdes så höll jag försiktigt en hand under magen på henne för att hindra henne från att backa eller sätta sig. Efter att hon väl fattat att "se men inte röra" så har jag börjat utöka tiden lite grann och introducerat störningar i form av att jag petar på henne, stryker över henne, flyttar en tass eller liknande. Lycke ställer sig oftast riktigt fint av sig själv men svansen håller hon lite avvaktande. För att illustrera bjuder jag på ett filmklipp, en och en halv minuts aktion!


Moment och delmoment i lydnadsklass 1

Det är sånt här jag gör på min lediga tid. Igår satt jag med SBK:s regelbok och tittade igenom alla moment i lydnadsklass ett och delade själv in dem i vad jag själv tycker är lämpliga delmoment. Genom att dela upp moment i delmoment så blir det lättare att träna små delar i taget när hela moment kan kännas oöverstigliga. Min plan är att lära in alla delmoment var för sig och sedan baklängeskedja ihop dem.

Jag gjorde även en lista med alla delmoment som förekommer och försökte sortera dem i någorlunda ordning efter hur ofta de ska utföras. 16 stycken små saker som man behöver lära in för klass ett, låter inte så värst mycket va? Detta fick hamna under kategorin "planer och mål", för vi ska ju tävla klass ett, jag vet bara inte när. Detta är absolut ingen lustläsning utan rätt och slätt punktlistor (som i och för sig jag råkar gilla;)).

1. Platssligning (koeff.3)

- Utgångsställning

- Ligg från utgångsställning

- Ligga kvar när förare går iväg 20 m

- Ligga kvar i 2 min med föraren 20 m ifrån

- Ligga kvar när föraren kommer tillbaka

- Sitt upp från ligg vid sidan


2. Tandvisning (koeff.1)

- Acceptera att främmande person tittar på tänderna


3. Linförighet (koeff. 4)

- Utgångsställning

- Fot vid sidan

- Språng marsch

- Högersvängar

- Vänstersvängar

- Helt om

- Halter


4. Läggande (koeff. 2)

- Utgångsställning

- Fot vid sidan

- Lägga sig under gång

- Ligga kvar när föraren går iväg 10 m och vänder

- Ligga kvar när föraren kommer tillbaka

- Sitt upp från ligg vid sidan


5. Inkallande (koeff.3)

- Utgångsställning

- Sitta kvar när föraren går iväg 15 m och vänder

- Springa till föraren

- Utgångsställning


6. Ställande (koeff.3)

- Utgångsställning

- Fot vid sidan

- Ställa sig under gång

- Stå kvar när föraren går iväg 10 m och vänder

- Stå kvar när föraren kommer tillbaka

- Sitt från stå vid sidan


7. Apportering (koeff.1)

- Utgångsställning

- Gripa apport

- Hålla apporten 5 sekunder

- Släppa apporten


8. Hopp över hinder (koeff. 2)

- Utgångsställning

- Sitta kvar när föraren ställer sig på andra sidan hindret

- Hoppa över hindret

- Utgångsställning


9. Helhetsintryck (koeff. 1)

- Hundens och förarens samarbete och uppträdande under och mellan moment


Max 200 poäng


Flest förekommande delmoment

1. Utgångsställning

2. Ligga kvar

3. Fot inkl. svängar och halter

4. Sitta kvar

5. Sitt upp från ligg vid sidan

6. Ligg från utgångsställning

7. Ställa sig under gång

8. Stå kvar

9. Sitt från stå vid sidan

10. Springa till föraren

11. Lägga sig under gång

12. Hoppa över hinder

13. Gripa apport

14. Hålla apport

15. Släppa apport

16. Acceptera att främmande person tittar på tänderna



Snart där, eller hur?;)


Elin ritar



Hehe, nu har vi en scanner..

Årsmöte med Uppsala Hundungdom

Ikväll blir det extrainsatt årsmöte med Uppsala Hundungdom, så att vi kan välja styrelse och komma igång med de roliga grejerna (även om säsongen inte är helt rätt)!
Om det är någon medlem som följt länken hit från UHU:s hemsida och tvekar över om det är värt att komma; gör det! Vi bjuder på hembakat fika och så känns det mer peppande ju fler som kommer. Vi har ju ingen aning om det bara blir styrelsen eller om alla 160 (ca) medlemmar kommer..

Frågan som återstår är bara om Lycke Larsson ska få följa med, hon behöver ju träna passivitet men inte det bästa tillfället att ha en besvärlig hund med sig. Hinner fundera ett tag till!

Hundmötesstrategi

Att prata om att träna hundmöten kan ibland kännas lite "infekterat". Många (inklusive jag själv) förknippar det nog med att träna bort något, som aggressiva utfall.

Eftersom min gamla hund i stort sett alltid har varit besvärlig vid hundmöten så vill jag ju förebygga detta med Lycke. Som det är nu när hon ser en hund så stannar hon upp för ett par sekunder, ruschar ut i kopplets fulla längd och ställer sig sedan på bakbenen samtidigt som hon gör en studsande/svansviftande dans. Det kanske inte verkar så farligt men jag ser flera nackdelar med detta. Jag vill ju så småningom om kunna ha min hund lös när vi tränar, går i skogen etc. utan att första impulsen när hon ser en hund ska vara "dit ska jag" och utgångsläget för det är ju inte så bra om hunden får en vana att rusa emot varje hund den ser. Dessutom så tror jag starkt på att ett alltför stort intresse för andra hundar vid kopplade möten leder till frustration hos hunden som från början bara vill leka, men som efterhand kan utveckla sin frustration till aggression.

Vid varje hundmöte har jag alltid försökt att göra något och i olika perioder har jag haft lite olika metoder; locka på henne, klicka och belöna så fort en hund dyker upp (skvallerträning), klicka och belöna när hon tar ögonkontakt, bara ignorera och så vidare.. Utan större framgång.

För någon dag sedan slog det mig att det jag egentligen vill att hon ska göra när hon ser en hund är att behålla kopplet slakt. Så jag bestämde mig för att vid hundmötena klicka för att kopplet var slakt. Att titta på mig istället för hunden verkar inte vara värt godisbitarna men om kopplet är slakt så kan hon se på hunden smatidigt som hon får sitt godis. En win-win-situation hoppas jag på. Hundmötena har alltid känts så röriga för jag har inte haft en tydlig plan men utifrån mitt mål kopplet ska vara slakt har jag även kunnat formulera några fler punkter med vad JAG ska göra när jag ser att vi kommer möta en hund:

1. Direkt ta ut ett avstånd så att vi kan passera hunden utan att jag behöver börja hala in kopplet eller liknande.
2. Ta upp en liten näve godis ur fickan (jag brukar ha med mig torrfoder och frolic)
3. När Lycke har upptäckt hunden klickar jag och ger godiset när kopplet är slakt, behövs det så står vi stilla tills den andra hunden passerat.

Det geniala med den här planen är inte att den kommer fungera, för det vet jag inte ännu, men det känns otroligt mycket lättare och roligare att träna hundmöten nu när jag vet exakt vad jag behöver göra. Och jag tycker mig se lite framsteg. Ska fortsätta och se hur det går:)


RSS 2.0