Upphittat

Vi är nu hemkomna från KBHK:s öppna lydnadsträning, åh vad jag gillar att de har det! Mimmi var där med sin söta bedlis Ebba och det blev en riktigt trevlig träning, även om det uppstod lite komplikationer innan vi tog oss dit.

På väg hem från jobbet såg jag en vorsteh som låg i ett dike, nästan en timme senare när jag gick förbi med Lycke var den fortfarande kvar ute utan någon ägare. Jag tog in Lycke och sedan gick jag ut och lockade den till mig. Eftersom ingen ägare syntes till och ingen av grannarna kände igen den så fick jag ringa till polisen, som förstås inte hade tid att hämta den. Med Lycke och hitte-vorstehn i varsin hand gick jag och ställde mig vid vägen för att vänta på skjuts till polisstationen av Mimmi men då dök ägaren upp, från huset på andra sidan vägen. Han var i alla fall väldigt tacksam trots att hunden inte hade försvunnit så långt. Skönt att den hittade hem och vi slapp åka till polisen, vi blev bara lite sena till brukshundklubben.

När jag ska göra ett längre träningspass brukar jag skriva ner en 5-7 saker som jag ska träna på och det kan jag varmt rekommendera. Då är det en större risk att man funderar på vad man faktiskt behöver träna på och en mindre risk att man glömmer bort vad det var eftersom man kan ta med fusklappen i fickan.

Vi tränade bland annat svängar i fotgående med halt och efter en hel del nötande börjar Lyckes svängar nästan bli riktigt vassa och att göra halt var det inga problem med heller. Vi tränade mycket helhet/uthållighet med fotgående, läggande under gång och hopp över hinder. De två sistnämnda momenten börjar hon bli riktigt säker på, vi går aldrig ett helt fotgående och det händer att hon tappar fokus men idag plockade hon snabbt upp det igen. Platsliggning med ca två meters avstånd till Ebba var nog nyttigast för dagen, om inte agilitymässig halsbandstransport mot godisskål med stopp.

Delarna till klass 1 inkallning börjar bli bra (snabbt går det!) och kedjningen har börjat. Det jag däremot har upptäckt är att hon tacklas mot mina ben när hon ska göra ingången, något jag vill åtgärda snarast. Tips och råd??

Det var varmt och mycket störning (massa aussies, agilityträning och fotbollsmatch bredvid) så det var inte det allra mest skärpta jag sett av Lycke. Men hon var studsig och kvick! Kanske var det baconet, kanske börjar något vakna till liv inom henne... Jag gillar blicken hon hade i alla fall :)
 


Midsommarfirande

Egentligen hade jag velat visa bilder på sol, vatten, grillat, jordgubbar och en stuga. Men på grund av dålig väderprognos (var är regnet då?) och diverse andra omständigheter blir det en långhelg i stan som tömts på folk och inget riktigt midsommarfirande.

Idag har jag och Lycke varit på joggingtur (första gången sedan någon gång när Uppsalas gator var täckta av is) och Lycke har fått spåra. Jag lade ett så spännande spår med en övergång över en stig och i snårig terräng men idag var första gången spårningen blev misslyckad. Lycke var till en början inte alls med på vad det handlade om men när jag släppte henne på spåret på nytt de sista tjugo metrarna så gick det som smort. Men hon fick inte testa på min utmaning, får göra om det en annan gång.

I kväll väntas mys med lillasyster som jag ska hämta från jobbet när hon slutar. Efter det går vi lös på min midsommarmeny; till förrätt blir det skagenröra med rostbröd, huvudrätt skippar vi och till efterrätt glass med maränger, varma hallon och hemgjord chokladsås!

Trevlig midsommar :)


Gällivare Int.

Idag har vi varit på NNKK:s internationella utställning i Gällivare. Förutom allt regn så var det en mycket lyckad dag.

Lycke fick excellent, CK och blev bästa juniortik med kritiken:

13 months, excellent size and balance, beautiful head, excellent front, good ribcage, topline, angulation and tail, sound movement, good temperament, coat texture still not (...), condition acceptable for the age

I bästa tikklass placerades hon trea med reserv-Cert

Det var bara nio wheaten anmälda men tikarna som placerades före Lycke var båda champion ett par gånger om så jag är riktigt nöjd med dagens resultat. Mest nöjd med att Lycke var på utmärkt humör (till skillnad från förra gången) och jag behövde bara haka på henne för att hon skulle visa sig från sin bästa sida. Hon var lika lättsam att ha med som vanligt och hon börjar gilla sin bur allt mer, hon smiter in i den när hon får chansen.

Nästa; rasspecialen Norrlands Guld, 17e juli i Piteå :)

Kiruna brukshundklubb

Idag har vi varit duktiga!

Jag planerade in ett fåtal saker att träna på innan vi åkte dit, tog med gottgott och sen körde vi fem repetitioner-lek- fem repetitioner till- paus, och så om igen. Lite förvirrad var Lycke i början men hon blev bara bättre och bättre under passets gång. Mycket lek och bus och givande träning.

Lycke gjorde alltså debut på Kiruna Brukshundklubb. Vi var där när de hade öppen träning i agility och bad om lov att få använda agilityhindrena i sommar fast jag inte är medlem där längre, vilket gick bra (däremot fick jag ingen kod till förvarningskjulet, något att jobba på). Idag tränade de på en avancerad hinderkombination så vi avstod och körde lydnad istället men kanske nästa gång. Vår träningsdejt uteblev pga sjukdom men det var härligt att se att det finns några som håller igång i Kiruna!


En matfråga

Lycke har tidigare alltid slukat allt som erbjudits och måltiderna har varit dagens höjdpunkt. Nu är det ofta som hon lämnar maten och tar inte emot det lika bra som belöning heller. Det tycker jag är väldigt tråkigt eftersom hon har belönats till största delen med torrfoder och för att det har varit ett av hennes största glädjeämnen i livet. Självklart håller jag koll på hennes allmäntillstånd så att det inte är för att hon mår dåligt men nu är frågan vad jag ska göra just nu.

Ska jag acceptera att hon inte kommer ha lika bra aptit som när hon var valp och att det är få hundar som jobbar för torrfoder?
Eller ska jag bli mer restriktiv med fodret och bara dela ut det som belöningar i vardag och träning för att höja värdet på det?

Jag är mest inne på det andra alternativet eftersom det är väldigt praktiskt ur näringssynpunkt om hunden tränas på torrfoder. Om jag bara skulle belöna med annat så måste hon ju ändå få sig sitt fullfoder och då kommer ju inte heller godsakerna att vara lika attraktiva (hungriga hundra äter ju bättre). Däremot så känns det lite taskigt att inte ge henne i skål eftersom hon, i alla fall till en början, inte kommer vilja ha hela dagsransonen som belöning heller. Men om hon ändå inte äter när hon får ur sin skål...

Hur gör ni andra träningsglada med maten?

(Byta foder är inte aktuellt ur ekonomisk synpunkt)

Ladda

26e-28e augusti ska vi på SHU:s lydnadsläger i Eskilstuna. Fanny Gott var klar som instruktör redan när jag anmälde mig och hennes blogg och artiklar är ständiga favoriter och inspirationskällor.

Nu har jag även sett att instruktören som tidigare stod som vakant blir Lotta Linusson. Jag vet inte alls mycket om henne eller hur hon tränar men jag vet att hon är ledare för svenska landslaget i lydnad och att många duktiga ekipage tränar för henne.

Som föreläsare kommer vi att ha Eva-Marie Wergård som är etolog, proffesionell djurtränare och hennes egna hundar har fina meriter. Hon har tidigare hållt i föreläsningar i bland annat tävlingspsykologi och om inlärning hos djur.

I sommar ska vi träna på för att kunna få ut så mycket som möjligt av dessa och jag ska suga åt mig allt som en disktrasa.

Behöver jag nämna att jag längtar?


Förbättrad attityd

Det slog mig idag att jag har blivit lat. Jag skyller Lyckes ouppmärksamhet på unghundsfasoner. Eftersom det var längesen jag hade en valp eller unghund innan Lycke så tänkte jag innan jag skulle skaffa henne att om jag bara tränar riktigt bra så kommer vi knappt märka av några utvecklingsstadier. Sen upptäckte jag att hur tydliga dessa stadier verkligen kunde vara och gav mig själv rätten att skylla på dessa "perioder".

Jag tror att Lycke är i en period där miljön är extra spännande, hon är ovanligt självständig, matte och belöningar är mindre intressanta och koncentrationsförmågan är låg. Men bara för att hon är i en sådan period behöver jag ju inte bara acceptera det. Attityd är ju självklart även det något som påverkas av träning och inlärning. Istället för att bara vänta ut så ska vi ju jobba oss igenom detta. Det är väl så man tar sig ur svackor starkare än man var innan.

Följande strategier har jag tänkt tillämpa under närmsta månaden för att sedan utvärdera om Lyckes träningsattityd har förbättrats:

5 vägar till en träningsgladare hund

1. Kortare träningspass, hon ska aldrig hinna lessna innan vi bryter

2. Åtråvärda belöningar

3. Bestämma i förväg vad vi ska träna på och aldrig locka på hennes uppmärksamhet; de enda ljud jag får ge ifrån mig är kommandon och beröm

4. Träna upp koncentrationen genom spårarbete

5. Förtsärka bra attityd, till exempel genom att starta upp träningen när hon tigger som ihärdigast, belöna när hon tar i som mest osv..


Trevlig sommar Uppsala

Idag var det onsdagsträning på UBK i vanlig ordning men den här gången var det avslutning inför sommaren. Jag visste inte riktigt vad jag ville träna på så därför passade det utmärkt med lekar, mingel och fika i värmen. Lycke var på ganska bra humör men har nog ännu kvar lite dimma i skallen. Hon kom i alla fall på delad andra plats i springa-snabbast tävlingen, inte dåligt för terrierben. Det lilla vi faktiskt tränade gick bra men koncentrationen var inte riktigt där idag heller, däremot så gjorde hon höga jämfotahopp varke gång hon skulle få belöning och det gillas skarpt ;) 

På fredag bär det av med bil upp till Kiruna. Det är jobb och familj som lockar, inte värmen om ni trodde det. I och med att detta var sista onsdagsträningen på UBK (men vi kanske tar oss dit imorn också) så känns det lite sorgligt att inte få träna här på hela sommaren. I Kiruna är utbudet av störningar och träningskompisar lite glesare. Det kanske ger tillfälle att fila på detaljer och så finns det ju gott om spårmöjligheter.

I augusti är vi tillbaka i Uppsala men bloggen uppdateras såklart från Kiruna också!


Sommar

I onsdags fick jag sommarlov! Under veckan som gått har vi mest tagit det lugnt men också tränat agility, spårat, tränat tricks och badat. Lycke har framförallt försökt undkomma värmen och lagrar energi under dagarna vilket resulterar i diverse tokerier när det väl svalnat framåt kvällen. Ikväll blev det lite lydnadsträning där Lycke mest ville busa och springa iväg med leksaken, men roligt hade vi i alla fall.

Den här sommaren ska Lycke lära sig att bada:)
Mira

I lördags gav jag sällskap åt Minna och Mira som skulle på uställning i Norrköping. Lycke fick inte ställas ut eftersom det inte finns pengar för utsvävningar utanför sommarens planering. Vi hade i alla fall en riktigt trevlig dag och vädret var på topp. Mira blev bästa öppentik men utan CK. Innan hemfärd blev det fotografering med vattenbakgrund.


RSS 2.0