Valplekis hos Hundens Hus

Hundens Hus här i Uppsala har kommit på en jättebra idé; att ha träffar där valpar får träffas och leka, varvat med passivitetsträning. Det var tänkt att bli två träffar när jag anmälde oss men på grund av ganska lågt deltagarintresse blev det bara en träff och den var vi på idag. Konceptet tycker jag är jättebra för de som kanske inte känner så många med hund men ändå vill låta sin valp socialiseras med andra raser och om man vill träna passivitet med fokus på just det. Helst hade jag velat kunna gå på några sådana träffar och börjat redan när Lycke var lite yngre men en gång kändes bättre än ingen gång. Fyra valpar med ägare blev det i alla fall; Lycke, en dobermann, en golden och en engelsk cocker och alla lekte jättefint utan att vara varken osäkra eller för påstridiga.

Så fort det är andra hundar i närheten så kan jag ju inte låta bli att se det som träning så jag hade självklart med mig godis och belönade Lycke när hon tog kontakt med mig, särskilt under sårare situationer, som när en annan valp gör lekinviter. Jag tycker det går jättebra; hon ser näästan ut att tycka det är lika roligt med godis som de andra valparna och när jag först kopplade lös henne trodde jag att hon skulle rusa iväg men hon stod kvar en stund i alla fall och tittade på mig istället.

Passivitetsträningen har vi ju lite svårare med men jag ser framsteg där med. Jag har valt att belöna henne för lugnt beteende när jag sitter ner. Belöningarna kan ju göra att hunden blir mer uppspelt men om jag använder lagom gott godis och ser till att belöna när hon sitter eller ligger (möjligtvis står lugnt om störningarna är svåra) utan att tänka godis så verkar det gå bra. Eftersom Lycke är en ganska aktiv individ så känns det som ett bättre alternativ än att bara vänta ut henne tills hon blir lugn, för hon känns som en hund som ser till att få saker att hända om hon har tråkigt. Då känns det bättre att jag kan manipulera vilka betenden som leder till något trevligt. Dessutom är det inte lika lätt hänt att hon blir frustrerad av t.ex. att inte nå fram till en annan hund utan vet att även om hon inte får leka så finns det chans till godis.

Mer träning på det alltså, ska försöka ta mig till hundiga platser 1-2 ggr i veckan och träna på att växla mellan passivitet och lek/kontaktövningar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0