Att lära unga hundar sitta (m.m.)

Lite saker har vi börjat träna på men vi satsar mest på att lära känna varandra. Sitt namn lyssnar hon ganska bra på, jag brukar ropa Lycke när det vankas mat eller lek eller när hon redan är på väg mot mig och sedan berömma och belöna med lek eller foderkulor. Men hon kommer oftast annars också, hon kom till och med springandes fast hon hälsade på Nelson.

Sitt har hon börjat erbjuda utomhus eller när jag håller i matskålen. Det började jag träna ute genom att belöna när hon satte sig ner spontant, efter några gånger så började jag backa några steg efteråt för att sedan stanna och invänta ett till spontant sitt för att sedan belöna även det och upprepa ett par gånger. Detta fattade hon vädigt fort och sätter sig alltså gärna ner men jag inte lagt på något kommando ännu.

Lite, lite smått har vi börjat träna med buren. Första planen var att se om hon frivilligt går in där under dagen och då berömma men eftersom det inte tycktes ske fick jag ta till andra metoder. Jag har suttit bredvid buren med matkulor i näven och sagt ett snabbt "bra" så fort hon har tittat mot den. Även detta fattar hon snabbt och senaste passet väntar jag med att belöna innan hon har lagt tyngden framåt, in mot buren. Detta för att shejpa fram att hon utan hjälp ska gå in i buren. Man kan tro att denna lilla träning inte skulle ge något resultat förrän efter lång tid men redan efter första passet har hon börjat gå in i buren själv oftare.

Rumsrenhet tränas såklart ständigt på och det går ganska bra. Några skvättar inomhus har det blivit, och då på en filt eller matta, men hon brukar vara snabb att uträtta behoven när hon kommer ut och har aldrig gjort tvåan inne. Så lite förståelse har hon nog, tur att det är sommar och att jag bor i en liten lägenhet på bottenplan.

Och när man har en liten valp att visa upp för världen så komer såklart miljöträningen och socialiseringen automatiskt.

Imorgon ska vi hinna med lite mer burträning och namn/inkallningsträning innan vi åker iväg till Minnas stuga, det skulle vara bra om hon blev bättre på det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0